Για κοινό μέτωπο των δημοκρατιών εναντίον του ρατσισμού, της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της ύφεσης έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση του Εβραϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει ότι η χώρα συνεχίζει τον αγώνα της για έξοδο από την κρίση έχοντας κερδίσει έδαφος.

Μιλώντας για την περίοδο της ύφεσης που πέρασε η Ελλάδα, είπε ότι χτύπησε με δριμύτητα την κοινωνία και ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη, προκάλεσε ανεργία χωρίς προηγούμενο και οδήγησε στη φτώχεια σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

«Πρέπει να δράσουμε μαζί για να υπερασπίσουμε τις μεσαίες τάξεις των κοινωνιών μας. Γιατί όταν οι μεσαίες τάξεις καταρρέουν, τα θεμέλια της δημοκρατίας υπονομεύονται»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μάχη της Ελλάδας κατά του Ναζισμού κατά την οποία όπως πλήρωσε πανάκριβο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και συνέχισε κάνοντας αναφορά στο σήμερα σημειώνοντας: «Πολύ πιο πρόσφατα, τα τελευταία χρόνια, περάσαμε μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Χτύπησε με ιδιαίτερα δριμύτητα την κοινωνία μας. Χτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη μεσαία μας τάξη και την ευημερία της. Προκάλεσε ανεργία χωρίς προηγούμενο, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους μας. Και οδήγησε στη φτώχεια σημαντικό μέρος του πληθυσμού μας».

«Ο εξτρεμισμός κέρδισε έδαφος προσωρινά, αλλά δεν απέκτησε ποτέ δυναμική. Σήμερα ο εξτρεμισμός κάθε μορφής βλέπει τη δυναμική του να υποχωρεί. Η κοινωνική συνοχή, αν και τραυματίστηκε, άντεξε στις πιέσεις. Η Δημοκρατία, παρά τα πλήγματα που υπέστη από λαϊκιστές κάθε είδους, στάθηκε όρθια», τόνισε ο Α. Σαμαράς.

«Ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν τελειώσαμε ακόμα. Αλλά τώρα πια κερδίζουμε έδαφος. Είναι ένας αγώνας της ελπίδας ενάντια στο φόβο. Ένας αγώνας της φιλελεύθερης δημοκρατίας ενάντια στο λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό. Είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην νέα Ενωμένη Ευρώπη και τα φαντάσματα από το παρελθόν», δήλωσε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει όλοι να επιδείξουν μηδενική ανοχή στο ρατσισμό, στην τρομοκρατία και στην παραβίαση της έννομης τάξης.

«Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε το ρατσισμό πριν ξεκινήσει. Και οπωσδήποτε πριν χαθεί κάθε έλεγχος. Όλα τα είδη ρατσισμού είναι απαράδεκτα. Ο αντισημιτισμός είναι εντελώς απαράδεκτος», ανέφερε ο Α. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι σήμερα στην Ελλάδα ενισχύεται η σχετική νομοθεσία εναντίον του ρατσισμού, με σαφείς αναφορές στις γενοκτονίες και το Ολοκαύτωμα.

Σχόλια