Με βασικό του επιχείρημα ότι «οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές», ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε νέα παρέμβαση, μέσω συνέντευξης του στη ΝΕΡΙΤ, ενόψει της -κομβικής σημασίας- ψηφοφορίας της Δευτέρας.

Ο Α. Σαμαράς είπε:

– Ο κόσμος δεν θέλει εκλογές, κάνω τα πάντα για να μην πάμε σε πρόωρες εκλογές.

– Φτύσαμε αίμα για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια.

– Θανάσιμους κινδύνους περικλείουν τα ανόητα νταηλίκια και οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί, που θα μας φέρουν σε σύγκρουση με τους εταίρους μας. Όσοι αυτά επιδιώκουν είτε είναι ανόητοι είτε εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

– Κάνω τα πάντα για να μπει η Ελλάδα στην εποχή της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

– Η άρνηση εκλογής Προέδρου σημαίνει πολιτικό εκβιασμό. Σημαίνει ότι όσοι το κάνουν, συντάσσονται με το δίδυμο Τσίπρα- Καμμένου. Κανένας βουλευτής δεν δικαιούται μετά να πει δεν ήξερα

– Το παρών θα έχει το ονοματεπώνυμο τους, θα τους θυμάται όλος ο κόσμος και θα τους γράψει η Ιστορία.

Έχουμε κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ποτέ. Αυτό σημαίνει συναίνεση στην πράξη, όχι στην θεωρία.

– Θέλω στην κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

– Μπορούμε να συζητήσουμε το χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές, ακόμα και στα τέλη του 2015, αφού πρώτα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

– Ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος. Μιλούσαν για κουμπαράδες. Ο Τσίπρας απείλησε στη Βουλή μιλώντας για αποστασίες όποιον βουλευτή ψηφίσει ΠτΔ.

– Στέλεχος των ΑΝΕΛ πήγε να εξαγοράσει βουλευτή των ΑΝΕΛ. Καταγγέλλουν εμάς και δεν ντρέπονται.

– Ο Μ. Γλέζος κατάλαβα τι συνέβαινε και είπε να μην μπουν αυτά τα στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έδινε συγχαρητήρια στον κ. Χαϊκάλη.

– Βούρκος, λαϊκισμός, λάσπη, συκοφαντίες χωρίς ίχνος αλήθειας. Ποτέ στην Ελλάδα δεν δηλητηριάστηκε το κλίμα για την εκλογή ΠτΔ.

Καθαρές λύσεις- «Με βολεύουν οι εκλογές, αλλά η υπόθεση είναι η πατρίδα»

Αν και τόνισε ότι ο ίδιος κάνει τα πάντα για να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι κινείται πάντα στη λογική των καθαρών λύσεων, επομένως ή εκλογή Προέδρου ή εκλογές. Παρά την προσπάθεια πάντως να αποσείσει την κατηγορία ότι μάλλον επιθυμεί τις κάλπες, ομολόγησε «Με βολεύουν οι εκλογές».

Προκειμένου να απαντήσει στην πίεση που έχει δεχθεί για ανάληψη πρωτοβουλιών, ο πρωθυπουργός δήλωσε «Είμαι υπέρ της συναίνεσης και το έχω αποδείξει στην πράξη. Είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός στη μεταπολιτευτική Ελλάδα που σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας από τη δεξιά μέχρι την αριστερά και σε δυόμιση χρόνια κάναμε τη μεγαλύτερη εξυγίανση στο δημόσιο βίο που έγινε ποτέ και τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει συναίνεση στην πράξη και όχι στη θεωρία.»

Δεν έκανε βεβαίως βήμα πίσω από το πλαίσιο που είχε θέσει στο διάγγελμα της περασμένης Κυριακής, ξεκαθαρίζοντας ότι όποια κίνηση συναίνεσης μπορεί να γίνει μόνο με τους δικούς του όρους.

Ο κ. Σαμαρας δήλωσε μάλιστα βέβαιος ότι εάν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, επικαλούμενος ότι οι δημοσκοπήσεις ήδη δείχνουν εντυπωσιακή μείωση του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ. «Με βολεύουν οι εκλογές, αλλά θέλω να δω το πλοίο να δένει με ασφάλεια στο λιμάνι το ήρεμο. Όταν φτάνει στο λιμάνι το πλοίο δεν μπορεί ο κ.Τσίπρας από καπρίτσιο να θέλει να το ξανασπρώξει σε φουρτουνιασμένες θάλασσες χωρίς πυξίδα, χωρίς πλήρωμα . Η υπόθεση όμως δεν είναι το κόμμα, δεν είναι εγώ ή ό άλλος είναι η πατρίδα» πρόσθεσε.

Πιστωτικό γεγονός όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός εξίσωσε τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ με πιστωτικό γεγονός και υποστήριξε πως όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση οδηγούν είτε σε νέο μνημόνιο είτε σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, χαράσσοντας έμμεσα τη στρατηγική με την οποία θα κινηθεί στις όλο και πιο πιθανές εθνικές κάλπες.

«Μιλούν στο εξωτερικό για πιστωτικό γεγονός γιατί αυτό που λέει ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον ορισμό του πιστωτικού γεγονότος δυστυχώς, όπως για παράδειγμα το να μην πληρώνει τους τόκους από τα χρέη» είπε ο κ.Σαμαράς.

«Επαναφέρουν την απειλή της εξόδου από το ευρώ εξαιτίας όσων λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει είτε πάμε σε νέο μνημόνιο είτε σε χρεοκοπία και έξοδο από ευρώ» πρόσθεσε και υποστήριξε ότι όλο το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μονομερείς ενέργειες.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου  στη συνέντευξη  του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην κρατική τηλεόραση.

Με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ύστατη προσπάθεια αποφυγής της διαφαινόμενης προσφυγής στις κάλπες. Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει από τον πρωθυπουργό να κατονομάσει όσους ζήτησαν την «αυτοπαραίτηση» της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Σαμαράς στη ΝΕΡΙΤ.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
«Σε μια ύστατη προσπάθεια αποφυγής της διαφαινόμενης προσφυγής στις κάλπες ο πρωθυπουργός,  μέσω της σημερινής του συνέντευξης,  κατέφυγε σε έναν ακόμη κινδυνολογικό τυχοδιωκτισμό.

Ο δημοκρατικός κόσμος, εμβρόντητος, τον παρακολούθησε να απαντά στον κ Κ. Μητσοτάκη και σε άλλους βουλευτές του, που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν παρών σε περίπτωση που η Χ.Α. υπερψηφίσει τον κ. Δήμα.

Τους ζητά, μάλιστα, όχι μόνο να μην ψηφίσουν «παρών», αλλά να βρουν «έναν λόγο παραπάνω» για να υπερψηφίσουν και αυτοί. Φαίνεται πως δεν πήγαν χαμένα  τα τόσα χρόνια συνεργασίας του με τον κ. Μπαλτάκο!

Αναμένουμε την εκ νέου τοποθέτηση του κ. Σταύρου Δήμα σε αυτό το ζήτημα καθώς και τις τοποθετήσεις κομμάτων, αλλά και βουλευτών ακόμα και της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο κ. Σαμαράς δεν δίστασε, επίσης, να χαρακτηρίσει ως αντίθετη με το Σύνταγμα  τη στάση όσων δεν ψηφίσουν υπέρ του κ. Δήμα.

Επιχαίρει για το έργο του, που κατέστησε την χώρα μας συνώνυμο της ανθρωπιστικής κρίσης και διέλυσε την οικονομία της, ενώ το μόνο που έχει να αντιτάξει στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι η συνέχιση του μνημονίου και την υλοποίηση των μέτρων Χαρδούβελη.

Αντί να σιωπά, με τα όσα έγιναν γνωστά με την ομολογημένη απόπειρα δωροδοκίας, επανέρχεται θρασύτητα επιτιθέμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο ίδιος με τις δηλώσεις του δεν διευκόλυνε να χυθεί άπλετο φως στην όλη υπόθεση.

Δήλωσε, επίσης, ότι κάποιοι του ζήτησαν την «αυτοπαραίτηση» της κυβέρνησης. Οφείλει τώρα να τους κατονομάσει και να μην αφήνει σκιές για παρεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων.

Υπογραμμίζουμε, τέλος, ότι μέχρι χτες έλεγε ότι οι εκλογές είναι αβεβαιότητα. Σήμερα, παραδέχεται ότι οι εκλογές βάζουν τέρμα στην αβεβαιότητα. Είναι το μόνο στο οποίο συμφωνούμε μαζί του. Ο λαός θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα που δημιουργεί η πολιτική της υποτέλειας στα μνημόνια, θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα που προκαλεί η εμμονή του κου Σαμαρά με την εξουσία».

Σχόλια