Επτά άνδρες συνέλαβε η αστυνομία της Σερβίας για συμμετοχή στη σφαγή περισσότερων από 1.000 Βόσνιων μουσουλμάνων σε αποθήκη, στα περίχωρα της Σρεμπρένιτσα, το 1995.

Οι επτά είναι από τους πρώτους συλληφθέντες από τις σερβικές αρχές για ανάμειξη στη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο 1995, ανακοίνωσαν Σέρβοι και Βόσνιοι εισαγγελείς. Συνελήφθησαν σε διάφορα σημεία της χώρας και κατηγορούνται για την εκτέλεση τουλάχιστον 1.000 Βόσνιων Μουσουλμάνων σε αποθήκη λίγο έξω από την Σρεμπρένιτσα, εκ των οποίων τουλάχιστον 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια σκοτώθηκαν στην περιοχή αφού την κατέλαβαν οι δυνάμεις των Σερβοβόσνιων τον Ιούλιο του 1995.

Οι επτά συλληφθέντες είναι πιθανότερο να δικαστούν στη Σερβία και όχι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία που βρίσκεται στη Χάγη, όπου δικάστηκαν ηγέτες όπως ο εκλιπών πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Η Σερβία συνέλαβε τον Κάρατζιτς το 2008 και τον στρατιωτικό του διοικητή Ράτκο Μλάντιτς το 2011. Και οι δύο δικάζονται στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένης της ευθύνης τους για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, αλλά οι σημερινές συλλήψεις σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η Σερβία συλλαμβάνει άτομα άμεσα εμπλεκόμενα στα γεγονότα.

Η Σερβία στο παρελθόν είχε θέσει υπό κράτηση άτομα που δεν εμπλέκονταν άμεσα στις δολοφονίες.

«Αυτή είναι η πρώτη τέτοια υπόθεση που αφορά άτομα τα οποία φέρεται ότι εμπλέκονται ευθέως για συμμετοχή στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Υπάρχουν κι άλλοι ύποπτοι στη Σερβία και στις γειτονικές χώρες τους οποίους επίσης αναζητούμε», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Μπρούνο Βέκαριτς, ο Σέρβος εκπρόσωπος της Εισαγγελίας για Εγκλήματα Πολέμου.

Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών έκρινε ότι η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, η οποία διαπράχτηκε μέσα σε αρκετές μέρες έπειτα από την πτώση του «ασφαλούς καταφυγίου» του ΟΗΕ, συνιστά γενοκτονία.

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο της Βοσνίας την περίοδο 1992-1995 στη διάρκεια της κατάρρευσης της Γιουγκοσλαβίας.

 

Σχόλια