Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε λίγα λεπτά πριν τις 14.00 ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Τον κ. Ντέισελμπλουμ υποδέχθηκε στα σκαλιά του Μεγάρου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είπε πως η παρουσία του στην Ελλάδα στέλνει θετικό μήνυμα ότι ξεκινάμε να διαβουλευόμαστε για να βρούμε μια κοινή λύση.
Λίγο αργότερα ξεκίνησε η συνάντηση του κ. Ντέισελμπλουμ με το οικονομικό επιτελείο.
Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Βαρουφάκης και Τσίπρας είχαν σύσκεψη το πρωί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της επίσκεψης.
Οι σημερινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας και τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ είναι καθοριστικής σημασίας.
Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «με αυτή την επίσκεψη ξεκινά η διαβούλευση με τους εταίρους μας που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής μας οικονομίας στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα παραδώσει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους φάκελο τόσο για το τετραετές πρόγραμμα ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στο οποίο είχε αναφερθεί ο Πρωθυπουργός, όσο και για την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Μάλιστα στη συζήτηση στο ΥΠΟΙΚ η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να εισέλθει και σε τεχνικές λεπτομέρειες, με κοστολόγηση των μέτρων που προτίθεται να λάβει, παρουσιάζοντας λύσεις για τη χρηματοδότησή τους.
Επί της ουσίας, λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, από σήμερα ο Πρωθυπουργός κυρίως όμως ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης, «ξεκινούν ένα μπαράζ συναντήσεων με αξιωματούχους άλλων χωρών -πρωτίστως Ευρωπαίων- οι οποίες θα κορυφωθούν με την παρουσία του Πρωθυπουργού στη σύνοδο Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου».
Ο Ολλανδός αξιωματούχος ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλώς να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει». Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», σχολίασε. Επανέλαβε, πάντως, ότι «η Ελλάδα τρέφει τη φιλοδοξία να παραμείνει στην Ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της».
Ο κ. Ντάισελμπλου αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα της Ευρωζώνης για την τήρηση των δεσμεύσεων με παράλληλη συζήτηση για ορισμένες επιμέρους θετικές διευθετήσεις-παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.