«Σε καλό δρόμο έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις των θεσμών με τις ελληνικές Αρχές», επισημάνθηκε στο EuroWorking Group, το οποίο συνεδρίασε την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο EuroWorking Group επισημάνθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τις ελληνικές Αρχές διεξήχθησαν σε πνεύμα συνεργασίας και ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις εντάθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι το EWG υπογράμμισε την καθυστέρηση που υπήρξε τους τελευταίους δύο μήνες και τόνισε την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να επιταχυνθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.

«Η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη, υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν», ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών τις τελευταίες ημέρες, δεν θεωρείται ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας, όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, γιατί δεν έχει γίνει η απαιτούμενη προεργασία.

«Οι υπουργοί θα αποτιμήσουν την κατάσταση, η οποία είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα ζητήσουν επιτάχυνση και μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι στη Ρίγα αναμένεται πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν στον έλληνα ομόλογό τους Γιάνη Βαρουφάκη ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο τη λήψη αποφάσεων στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

«Πάρα πολλές διαφορές»

Την ίδια στιγμή, για «πάρα πολλές διαφορές που παραμένουν σε διάφορα σημεία» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, μιλώντας στο Mega.

Ο κ. Θεοχαράκης μίλησε για θετικό κλίμα στις συζητήσεις, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν τις προσεχείς ημέρες, κάνοντας ειδική αναφορά σε συντάξεις και κατώτατο μισθό.

Παράλληλα, σημείωσε πως το αν θα υπάρξει στο τέλος συμφωνία ή όχι αποτελεί «πολιτική απόφαση».

«Μιλήσαμε για αρκετές ώρες με όλους τους θεσμούς, και τους τέσσερις δηλαδή, καθώς επίσης είχαμε και από την ελληνική κυβέρνηση άτομα τα οποία ανέπτυξαν τις διάφορες πτυχές της ελληνικής πολιτικής» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Mega ο κ. Θεοχαράκης.

«Το κλίμα ήταν μεν φιλικό, θετικό» είπε, για να προσθέσει όμως ότι «στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία της πολιτικής μας, οι οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν αν τελικά αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε».

«Οι μέρες δεν είναι πάρα πολλές, άρα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και τελικά αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή όχι» επισήμανε ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών.

Ερωτηθείς πού εντοπίζονται αυτές οι διαφορές, ανέφερε πως αφορούν «σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις και τον κατώτατο μισθό, ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα».

«Δεν είναι μόνο ένα και δύο» υπογράμμισε, διατυπώνοντας πάντως την εκτίμηση ότι «θα γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές».

Το Brussels Group

Νωρίτερα συνεδρίασε για πέμπτη συνεχή ημέρα η «Ομάδα των Βρυξελλών» (Brussels Group), στο Παρίσι, προκειμένου να γίνει ανακεφαλαίωση («wrap up») των θέσεων της διαπραγματευτικής ομάδας των Βρυξελλών με την ομάδα των ελλήνων οικονομικών εμπειρογνωμόνων.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα συμμετείχε από το Παρίσι στο EuroWorking Group. Από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης.

Μετά το τέλος του EuroWorking Group, η ελληνική ομάδα επέστρεψε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με το Brussels Group, στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεχίζονται και στην Αθήνα οι συνομιλίες, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Οι επαφές αυτές είναι οι τελευταίες εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής που θα συνέλθει στη Ρίγα της Λετονίας, χωρίς όμως να αναμένεται σε αυτό κάποια οριστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναχώρησε ήδη για τη Ρίγα.

Εν τω μεταξύ, ως «βασική του πεποίθηση» ανέφερε ο επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG) Τόμας Βίζερ πως οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα μπορούν να ολοκληρωθούν επιτυχώς, αν και εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει λίστα μέχρι τη Ρίγα.

«Η κατάσταση της ελληνικής ρευστότητας είναι κάπως στενή, οπότε η πίεση σε όλες τις πλευρές αυξάνεται συνεχώς» είπε, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παρουσιάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων τον επόμενο μήνα.

Οι διαβουλεύσεις, είπε, βρίσκονται αυτήν την περίοδο «στο σημείο που ήταν περίπου έναν με δύο μήνες νωρίτερα».

«Το ρολόι χτυπά. Δεν θα υπάρξει νέα λίστα στη Ρίγα, αλλά κατά τη διάρκεια του Μαΐου θα πρέπει αυτή να καταρτισθεί οριστικά. Ηδη η κατάσταση της ρευστότητας είναι κάπως στενή, αλλά (η ρευστότητα) μπορεί να είναι επαρκής μέχρι τον Ιούνιο», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στο αυστριακό δίκτυο ORF.

«Εχω την βασική πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν ακόμη να ολοκληρωθούν επιτυχώς» πρόσθεσε ο Τόμας Βίζερ.

«Περιορισμένες προσδοκίες»

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει περιορισμένες προσδοκίες για επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή στη Ρήγα», είπε την Τετάρτη εκπρόσωπός του.

Ο Μάρτιν Γιέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν μια ενδιάμεση έκθεση για την Ελλάδα στη συνάντηση της Παρασκευής.

«Έχουμε διαχειρίσιμες προσδοκίες», είπε ο Γιέγκερ.

Η Ελλάδα συμφώνησε με τους εταίρους της τον Φεβρουάριο ότι έως τα τέλη Απριλίου θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων για να λάβει την δόση των 7,2 δισ. ευρώ που εκρρεμεί.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης είπαν ότι δεν υπάρχουν ελπίδες να παρουσιαστεί μια τέτοια λίστα την Παρασκευή.

Το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο 20ο Banking Forum, δήλωσε ότι «η συμφωνία θα επέλθει, θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, η σύγκλιση (σ.σ. μεταξύ Ελλάδας και θεσμών) είναι ξεκάθαρη και το παραδέχονται και οι θεσμοί».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά την Παρασκευή θα υπάρξει λύση» και ότι «η κυβέρνηση δεν βάζει την επόμενη δόση πάνω από όλα».

Από το περασμένο Σάββατο – και κατά τη διάρκεια του τετραήμερου που προηγήθηκε – έγινε μια εξονυχιστική εξέταση όλων των θεμάτων (δημοσιονομικών, μακροοικονομικών, εργασιακών, ιδιωτικοποιήσεων, διοικητικής μεταρρύθμισης κ.α.) προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη στην οποία θα μπορούσε να βασισθεί μια συμφωνία.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν από το περασμένο Σάββατο, o νέος γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νικόλαος Θεοχαράκης, ο επικεφαλής των οικονομικών εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη.

Σχόλια