Ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε την Κυριακή ότι συμφώνησε με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο για «ειρηνική επίλυση» της ουκρανικής κρίσης.

Ωστόσο ο ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για ανάγκη συνομιλιών αναφορικά με το status της ανατολικής Ουκρανίας και τη δημιουργία ενός κράτους που θα προστατεύει τους πολίτες που ζουν στις συγκεκριμένες περιοχές ενώ παράλληλα επέρριψε όλες τις ευθύνες στο Κίεβο, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορεί να προβλεφθεί τέλος στην κρίση, όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της ουκρανικής πλευράς».

Μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής στην τηλεόραση – σε εκπομπή που μαγνητοσκοπήθηκε την Παρασκευή και  μεταδόθηκε στη ρωσική άπω Ανατολή – ο Βλ. Πούτιν ανέφερε πως «φτάσαμε σε συμφωνία με τον Πέτρο Ποροσένκο για ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο ουκρανός πρόεδρος είχε προαναγγείλει από την πλευρά του οδικό χάρτη για εξομάλυνση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία. Ο Πούτιν σημείωσε την Κυριακή ότι είναι «καίριας σημασίας να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των ανατολικών περιοχών».

Οπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ο Βλ. Πούτιν μίλησε καθαρά για δημιουργία κρατικής οντότητας στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, αυξάνοντας δραματικά τις απαιτήσεις της Μόσχας η οποία ως τώρα ποέβαλλε μόνο τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πληθυσμών.

«Χρειάζεται να ξεκινήσουμε άμεσα ουσιαστικές συνομιλίες… Για τα ζητήματα της πολιτικής οργάνωσης της κοινωνίας και του καθεστώτος κράτους της νοτιοανατολικής Ουκρανίας με σκοπό την προστασία των συμφερόντων των ανθρώπων που ζουν εκεί», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σχόλια