Τον εναέριο χώρο της για την Ολλανδούς διπλωμάτες κλείνει η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, απαγορεύοντας έτσι την επιστροφή του Ολλανδού πρέσβη στην Άγκυρα.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Associated Press, η Άγκυρα «παγώνει» τις διπλωματικές της σχέσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο με την Ολλανδία.

«Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την κρίση είναι οι υπεύθυνοι για να την επιλύσουν», συμπλήρωσε, μετά από τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Κουρτουλμούς προειδοποίησε επίσης ότι «εάν χρειαστεί, μπορούμε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας στο προσφυγικό».

Ερντογάν κατά Ολλανδίας, Γερμανίας

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απαγόρευσης των ολλανδικών αρχών στην παρουσία Τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις στην επικράτεια της χώρας -εν όψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος-, προανήγγειλε νωρίτερα σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία.

Ο κ. Ερντογάν έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι όσοι ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα τάσσονται με τους τρομοκράτες. Έχει επίσης κατηγορήσει κράτη μέλη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, ότι προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες, κάτι που το Βερολίνο αρνείται κατηγορηματικά.

Ο κ. Ερντογάν αποκάλεσε τους Ολλανδούς «κατάλοιπο των ναζί, φασίστες» το Σάββατο, αφού η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί εκεί.

Σχόλια