«Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα διαπιστωθεί πόσο βάθος διαθέτει το κλίμα νέας συνεννόησης και αλληλεγγύης που φαίνεται να υπάρχει στην Ευρώπη», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Όπως αναφέρει o Μάσσιμο Ρίβα, ήταν ενθαρρυντική, αυτές τις εβδομάδες, η εικόνα μίας Ευρώπης που ξανακερδίζει την ενότητά της έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, όπως και το «άνοιγμα» που πραγματοποίησε και η Άγγελλα Μέρκελ προς μία «μικρότερη εμμονή στη λογιστική διαχείριση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες της Ένωσης».

«Το επόμενο ραντεβού που θα αφορά την Ελλάδα, λοιπόν, θα είναι το πρώτο πεδίο ουσιαστικής επιβεβαίωσης αυτής της νέας στάσης», σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα.

«Ο Σόιμπλε φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει κάθε λύση για την Ελλάδα, καθιστώντας την όλο και πιο δύσκολη και δαπανηρή», σημειώνει ο αναλυτής και προσθέτει: «Τώρα δεν θέλει να κάνει πίσω από τη στείρα, τιμωρητική γραμμή του».

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σχετικά με τη μεταχείριση που τυχαίνουν οι εφοπλιστές στην Ελλάδα, υπενθυμίζει «τις σκληρές επιβολές των δανειστών στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την πρόνοια και την υγεία».

«Το γεγονός ότι η Γερμανία, αφού εξασφάλισε το ελληνικό σύστημα αεροδρομίων, επιθυμεί να βάλει σε δύσκολη θέση ακόμη και την τελευταία «βιομηχανία» που έχει μείνει στην Ελλάδα, φέρνει στο νου τρομερά προηγούμενα», τονίζει.

«Όπως το σχέδιο Mοργκεντάου -από το όνομα του επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών του Αμερικανού Προέδρου Ρούσβελτ- ο οποίος στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επιθυμούσε μία Γερμανία που να ασχολείται μόνο με την κτηνοτροφία. Ένας Σόιμπλε σε ρόλο Μοργκεντάου είναι το τελευταίο πράγμα που τώρα έχει ανάγκη όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει ο Ιταλός δημοσιογράφος.

Σχόλια