Την τελευταία του πνοή άφησε στα 63 του χρόνια ο Στέφανος Μανίκας, ιδρυτικό, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής και υπουργός.

Ο Στ. Μανίκας γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα με καταγωγή από το Βασιλικό Κορινθίας. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και το 1974, αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, εκλέχθηκε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής.

Διετέλεσε γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ από το 1978 ως το 1984, διαδεχόμενος τον Στέφανο Τζουμάκα. Είναι ο μακροβιότερος γραμματέας στην ιστορία της οργάνωσης. Από το 1985 ως το 1986 ήταν γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου (αντικαταστάθηκε από την Μαρία Αρσένη). Υπήρξε γραμματέας Οργανωτικής Πολιτικής το 1989 και γραμματέας Επιστημόνων του Κινήματος από το 1990 ως το 1994.

Το 1994 ίδρυσε τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος, μέχρι το 1996.

Εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 1996 και βουλευτής Α’ Αθηνών το 2000. Διετέλεσε υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη από το 2001 ως το 2003.

Ο Στέφανος Μανίκας είχε συμπαραταχθεί με τη ΔΗΜΑΡ από το 2012  μέχρι το τέλος.

Το τελευταίο διάστημα μάχονταν κατά του καρκίνου, στον οποία τελικά υπέκυψε. Η κηδεία του θα γίνει στις 15:00 την ερχόμενη Παρασκευή, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Θεοχαρόπουλος: Η ΔΗΜΑΡ αποχαιρετά με οδύνη τον σύντροφο Στέφανο Μανίκα

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, για την απώλεια του Στέφανου Μανίκα  δήλωσε:

“Η ΔΗΜΑΡ αποχαιρετά με οδύνη σήμερα τον σύντροφο Στέφανο Μανίκα. Πάλεψε με γενναιότητα, κουράγιο και αξιοπρέπεια την περιπέτεια στην υγεία του. Ο Στέφανος Μανίκας ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε σταθερή και πολύτιμη συνεργασία με το κόμμα μας αποτελεί μια εμβληματική φυσιογνωμία της σοσιαλδημοκρατίας. Η μακρά διαδρομή του στο ΠΑΣΟΚ, η συνεργασία του με τη ΔΗΜΑΡ ήταν ενταγμένη στην μεγάλη ιδέα της σύγκλισης των δυνάμεων του ευρύτερου σοσιαλιστικού χώρου, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Οι ιδέες του, οι ανησυχίες του και οι αγώνες του αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη στον προοδευτικό κόσμο”.

Γεννηματά: Έφυγε  ένας σπάνιος και ακέραιος άνθρωπος

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, για τον θάνατο του Στέφανου Μανίκα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Έφυγε από κοντά μας χτυπημένος από τον καρκίνο ο Στέφανος Μανίκας, ένας σπάνιος και ακέραιος άνθρωπος. Με μεγάλη διαχρονική προσφορά στο ΠΑΣΟΚ και την ενότητα της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης. Με αγώνες για τη Δημοκρατία, και την κοινωνική πρόοδο στο τόπο μας, αλλά και με βαθιές ανησυχίες για κάθε τι που ξεστράτιζε τις προοδευτικές  δυνάμεις από τη βασική τους αποστολή, που είναι η στήριξη πρώτα απ’ όλα των αδύναμων οικονομικά συνανθρώπων μας. Τον τιμούμε και εκφράζουμε τη μεγάλη μας θλίψη για το πρόωρο θάνατο του. Καλό ταξίδι Στέφανε.

Σχόλια