Μηνύματα «ρήξης» και σοβαρών διαφωνιών με την Ελλάδα, στέλνουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών που προσέρχονται στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εισήλθε στις 14.55 (ώρα Ελλάδας), χωρίς να κάνει δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο κτήριο που θα γίνει το Eurogroup, ενδεικτικό του κλίματος που είναι βαρύ. Ο Υπουργός συνοδευόταν από το νέο Γενικό Γραμματεά Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκο Θεοχαράκη και τη σύμβουλο του κυρία Έλενα Παναρίτη.

«Όπως είπαμε θα στηρίξουμε την Ελλάδα αν συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων», υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Χάνουμε πολύ χρόνο και πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα.

Η συζήτησή μας αφορά την κατάσταση και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Οσον αφορά τα υπόλοιπα έχουν συζητηθεί στο προηγούμενο Eurogroup, αλλά τις τελευταίες ημέρες δεν έγιναν πολλά πράγματα. Συζητάμε για τα δεδομένα της Ελλάδας, είπε ο Β. Σόιμπλε. Οι Έλληνες θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί και θα πρέπει να αφήσουν τις μονομερείς αλλαγές που δεν έχουν συμφωνήσει με την τρόικα. «Στην Ευρώπη έχουμε ελευθερία λόγου, αλλά σε αυτή τη συνεδρίαση δεν θα αποφασίσουμε για δημοψήφισμα», είπε δηκτικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Να σταματήσουν οι μονομερείς κινήσεις που δεν έχουν συμφωνηθεί με την «τρόικα» ζητά ο Σόιμπλε. Λίγα έγιναν σε επίπεδο συζητήσεων και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Υπάρχει πίεση χρόνου λέει ο Μοσκοβισί.

Είμαι πολιτικά πολύ αρνητικός σε συζητήσεις για Grexit. Δεν βοηθούν, σημείωσε. «Λίγα έγιναν σε επίπεδο περαιτέρω συζητήσεων και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων».

«Η επιστολή Βαρουφάκη ήταν χρήσιμη και την έστειλα στους θεσμούς. Εχουμε χάσει πάνω από δυο εβδομάδες και οι συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει. Πρέπει να σταματήσουμε να χάνουμε χρόνο. Αυτό είναι το μήνυμα μου σήμερα».

Δεν θα συζητήσουμε τεχνικές λεπτομέρειες στο Eurogroup, ξεκαθάρισε ο Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

«Δεν μιλώ για τρόικα, μιλώ για τους θεσμούς» ξεκαθάρισε αναφερόμενος στο ποιοι θα κάνουν την αξιολόγηση της οικονομίας αλλά και όσων συμφωνηθούν.

Δεν θέλουμε να πάμε κόντρα στην πολιτική θέληση της Αθήνας. Στάθηκε στην ανάγκη να γίνει πολύ δουλειά για την Ελλάδα καθώς το βασικό βήμα είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο προηγούμενο Eurogroup. Όπως είπε αυτές πρέπει να γίνουν νομοθετήματα, γεγονός απαιτεί προσεκτική δουλειά και τεχνική προετοιμασία.

Πρέπει να χτίσουμε την εμπιστοσύνη και αυτή η εμπιστοσύνη περνά μέσα και από την τεχνική δουλειά. Αλλωστε κοινός στόχος είναι να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία και να υπάρξουν νέες δουλειές.

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ένα μέρος των δεσμεύσεων της για να λάβει ένα μέρος της δόσης, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.

Σχόλια