Στα πρόθυρα νέας διάσπασης βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ καθώς μετά το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται σε διαρκή κόντρα με τους διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος.

Το απόγευμα της Παρασκευής, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ο κ. Βενιζέλος είχε έναν άγριο καβγά με την Φώφη Γεννηματά που του ζητούσε πιεστικά να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, και μάλιστα πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο.

Κατά πληροφορίες της ιστοσελίδας protothema.gr η φράση της κ. Γεννηματά: «Αν πραγματικά θέλεις να φύγεις πρόεδρε…», που είπε σε μια αποστροφή του λόγου της, εξόργισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αντιδρώντας με οργή την διέκοψε λέγοντας:

«Είναι ανήθικο αυτό που λες!» είπε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά και συνέχισε: «Έχω πει ότι εγγυώμαι τις διαδικασίες για αλλαγή ηγεσίας! Είναι αδιαπραγμάτευτη η εκλογή από τη βάση αλλά το συνέδριο πρέπει να γίνει πρώτα στις 15 Μάϊου».

Στο σημείο εκείνο ο κ. Βενιζέλος ζήτησε έγκριση των χειρισμών του με ομόφωνη απόφαση από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ προειδοποιώντας εμμέσως ότι σε άλλη περίπτωση θα αποχωρήσει άμεσα από την ηγεσία του κόμματος. «Αλλιώς να πάτε εσείς στη Βουλή να υπερασπιστείτε τη χώρα» φέρεται να είπε ο κ. Βενιζέλος προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Η τακτική του Ευάγγελου Βενιζέλου εγκρίθηκε ομόφωνα από τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και έτσι αποφεύχθηκε η μεγάλη ρήξη, τουλάχιστον για την ώρα…

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Γεννηματά απείλησε να αποχωρήσει κι αυτή από το κόμμα αν δεν τηρηθεί το καταστατικό. Σε δήλωσή της η κυρία Γεννηματά ζήτησε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για μια συντεταγμένη «θεσμική επανίδρυση» του ΠΑΣΟΚ.

«Στο πλαίσιο αυτό με αίσθημα ευθύνης καταθέτω την πρόταση μου για το πως μπορούμε να προχωρήσουμε: Οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, για να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο πρέπει να γίνουν στη βάση του καταστατικού και της απαίτησης για πολιτικό διάλογο σε βάθος» τόνισε η κυρία Γεννηματά και προσδιόρισε ως πρώτη ανάγκη «να ξεκινήσουμε τώρα διαδικασία ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου για τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, την ταυτότητα, την θεσμική ανανέωση, τις συμμαχίες και την οργανωτική ανασύνταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.  Η διαδικασία αυτή κορυφώνεται με τη σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης Θέσεων, με την προβλεπόμενη από το καταστατικό σύνθεση, πριν από το Πάσχα. Σε αυτή τη διαδικασία  οι υποψήφιοι Πρόεδροι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους  και το σχέδιο τους, βάση του οποίου θα ζητήσουν τη στήριξη των πολιτών».

Σύμφωνα με την άποψη της κυρία Γεννηματά με την οποία διαφώνησε ο κ. Βενιζέλος «αμέσως μετά τη Συνδιάσκεψη θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκλογή του Προέδρου από τη βάση, σεβόμενοι μία διαδικασία, που πλέον αποτελεί πρακτική πολλών κομμάτων και που το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε σεβόμενο τη βούληση των πολιτών». «Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα ακολουθήσει ένα θεσμικά καταστατικό Συνέδριο με επανιδρυτικά χαρακτηριστικά  και εκλογής των νέων οργάνων του κόμματος» είναι η άποψη που διακινεί η πρώην υπουργός και διεκδικήτρια της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα απ’ αυτές τις εξελίξεις η κυρία Γεννηματά σκέφτεται αν έχει νόημα πλέον η συμμετοχή της στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ…

 

Σχόλια