Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε το ντιμπέιτ που έγινε στη Γλασκώβη για το μέλλον της Σκωτίας μεταξύ του Άλεξ Σάλμοντ, επικεφαλής της σκωτσέζικης κυβέρνησης και του Άλιστερ Ντάρλινγκ, επικεφαλής της εκστρατείας Better Together.

Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν αμέσως μετά έδειξαν ότι ο Σάλμοντ ηττήθηκε από τον τέως υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας στην κυβέρνηση Γκόρντον Μπράουν.

Τα επιχειρήματα υπέρ μιας ανεξάρτητης Σκωτίας ανέπτυξε ο Πρώτος Υπουργός της τοπικής κυβέρνησης Άλεξ Σάλμοντ, ηγέτης του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος. Απέναντί του βρέθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ, ως εκπρόσωπος του συνασπισμού οργανώσεων «Καλύτερα Μαζί».

Το στρατόπεδο που υποστηρίζει το «Ναι» στο ερώτημα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου υποστηρίζει ότι ο κ. Σάλμοντ κατάφερε να κερδίσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους με αιχμή το επιχείρημα ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα είναι μία πιο δίκαιη κοινωνία με μικρότερο χάσμα ανισότητας μεταξύ των κοινωνικών τάξεων.

Η άλλη πλευρά ωστόσο εκτιμά ότι ο κ. Ντάρλινγκ κατάφερε να αποκαλύψει την παντελή έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου ως προς το εθνικό νόμισμα μιας ανεξάρτητης Σκωτίας, σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει το σχέδιο συνέχισης χρήσης της στερλίνας.

Σε μια ανταλλαγή επιχειρημάτων που συχνά έγινε σε οξείς τόνους, προκαλώντας μάλιστα σε περιπτώσεις τη δυσαρέσκεια του ακροατηρίου, ο Άλιστερ Ντάρλινγκ έδωσε μεγάλη έμφαση στο θέμα του νομίσματος, επιχειρώντας να αποδείξει ότι το σχέδιο για μια ανεξάρτητη Σκωτία έχει σημαντικά κενά.

Από την άλλη πλευρά ο Άλεξ Σαλμοντ προκάλεσε επανειλημμένα τον αντίπαλό του –συγκεκριμένα 21 φορές- να πει την άποψή του για το αν η Σκωτία θα μπορούσε να γίνει μια επιτυχημένη ανεξάρτητη χώρα, βάσει των οικονομικών δεδομένων, χωρίς να λάβει σαφή απάντηση.

Δημοσκόπηση σε δείγμα 512 ανθρώπων που διενεργήθηκε αμέσως μετά τη δίωρη τηλεμαχία ανέδειξε νικητή τον Άλιστερ Ντάρλινγκ με 56% έναντι 44% του Άλεξ Σάλμοντ. Η ίδια δημοσκόπηση πάντως έδειξε ότι οι περισσότεροι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι πείστηκαν από τα επιχειρήματα του κ. Σάλμοντ.

 

Σχόλια