Μαίνεται ο εμφύλιος στην Ουκρανια με τις  ρωσόφωνες δυνάμεις Αυτοάμυνας- όπως αυτοαποκαλούνται-   να ανακαταλαμβάνουν το Σλαβιάνσκ της περιφέρειας του Ντονέτσκ, διαλύοντας τις μονάδες του ουκρανικού Στρατού .

Yπενθυμίζεται ότι οι ρωσόφωνοι έχουν στην κατοχή τους 6 τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία τους παρέδωσαν στρατιώτες του ουκρανικού Στρατού οι οποίοι αυτομόλησαν.

Αυτή τη στιγμή η πολιτοφυλακή του Σλαβιάνσκ ελέγχει όλες τις οδικές αρτηρίες της πόλης.

Οι ομάδες ρωσόφωνων στο Σλαβιάνσκ προχωρούν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τύπου «search and destroy» σε αυλές σπιτιων, σε στενά δρομάκια και σε προαστιακές κατοικίες, προς εξουδετέρωση τυχόν παραστρατιωτικών Νεοναζί του «Δεξιού Τομέα» που έχουν απομείνει παγιδευμένοι μακριά από τις φίλιες γραμμές τους.

Ο επόμενος στόχος είναι το οδόφραγμα που φράζει την είσοδο του Σλαβιάνσκ. Σύμφωνα με τους ρωσόφωνους δεν φάινονται πλέον ουκρανικά τεθωρακισμένα «και εάν έχουν μείνει πεζικάριοι θα τους αναγκάσουμε να φύγουν» αναφέρει ο εκπρόσωπός τους, και συνεχίζει «πλέον δεν κάνουμε αμυντική επιχέιρηση, αλλά επιθετική« κάτι που δέιχνει υψηλό ηθικό, και μεγάλη αυτοπεποίθηση, που σημαίνει ότι η επιχέιρηση των Ουκρανών «πήγε πολύ στραβά».

Επικοινωνία Πούτιν-Μέρκελ για την ουκρανική κρίση

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο Ρώσος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος για την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

Με φόντο τις νέες συγκρούσεις στην Οδησσό και την ανατολική Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Άγκελα Μέρκελ συνομίλησαν τηλεφωνικώς νωρίτερα για την ουκρανική κρίση, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει να αναληφθεί «αποτελεσματική δράση από τη διεθνή κοινότητα» προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στη χώρα, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σχετικά με τη διάθεση και τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου, βάσει των συμπερασμάτων της πρόσφατης συνόδου στη Βαρσοβία, τονίζεται στην ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.
Η ρωσική κυβέρνηση προειδοποίησε εκ νέου την Παρασκευή ότι θα διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία τον Ιούνιο, εάν δεν προπληρώσει το Κίεβο.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, αναμένεται να μεταβεί την Τετάρτη 7 Μαΐου στη Μόσχα στο πλαίσιο των προσπαθειών για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ουκρανική κρίση, όπως γνωστοποίησε το βράδυ της Κυριακής το Κρεμλίνο.
Σχόλια