Με οργή ενάντια στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ (φωτογραφία στη κορυφή του άρθρου) αντέδρασε ο ηγέτης της κεντροαριστερής SDSM Ζόραν Ζάεφ, δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο, μετά την άρνηση του αρχηγού του κράτους να του δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

O κ. Ζάεφ έκανε λόγο για «οσμή πραξικοπήματος» από πλευράς του προέδρου της χώρας, ώστε να αποτραπεί η ανάληψη της εξουσίας από την Κεντροαριστερά.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ο οποίος ανήκει στο κεντροδεξιό – δεξιό VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, αρνήθηκε την εντολή στους Σοσιαλδημοκράτες του κ. Ζάεφ, με το αιτιολογικό ότι η συμφωνία τους με αλβανικά μειονοτικά κόμματα απειλεί τον «μακεδονικό εθνικό χαρακτήρα» της χώρας.

Τμήμα της συμφωνίας των Σοσιαλδημοκρατών με τα αλβανικά κόμματα είναι η νομοθέτηση της ευρύτερης χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε ολόκληρη την ΠΓΔΜ.

Ο πρόεδρος Γκιόργι Ιβάνοφ που μια σειρά ενέργειες του το τελευταίο διάστημα συμπεριφέρεται ως πολιτικό ενεργούμενο του Ν. Γκρούεφκσι στο μήνυμά του ανέφερε ότι ενεργεί σύμφωνα με το σύνταγμα και τη συνείδησή του και δεν προτίθεται να δώσει εντολή σε ένα πρόσωπο που αποδέχεται την πλατφόρμα-την αλβανική- και υπονομεύει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας. «Όσο θα είμαι πρόεδρος δεν πρόκειται να δώσω μια τέτοια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης».

Οι νέες αυτές εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσουν τις αντιδράσεις του δυτικού παράγοντα-Ε.Ε. και ΗΠΑ- που έχουν ταχτεί ανοιχτά υπέρ μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας με τη συνεργασία του Ζόρας Ζαεβ με τα τρία αλβανικά κόμματα το συντομότερο δυνατόν.

Σχόλια