Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κατέλαβαν την αρχαία πόλη Παλμύρα, έπειτα από μάχες με τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως η οργάνωση κατέλαβε σχεδόν ολόκληρη την πόλη, ενώ τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο τι συνέβη στις κυβερνητικές δυνάμεις που βρίσκονταν σε στρατιωτικό φυλάκιο στα περίχωρα.

Στην πόλη υπάρχουν τα μνημειώδη ερείπια μιας μεγάλης πόλης η οποία υπήρξε μια από τις σημαντικότερες εστίες πολιτισμού της αρχαιότητας και η αξία της είναι ανεκτίμητη. Η αρχιτεκτονική της ενώνει, σύμφωνα με την Unesco, τις ελληνορωμαϊκές τεχνοτροπίες με τις τοπικές παραδόσεις και τις περσικές επιρροές.

Νωρίτερα, η UNESCO, που έχει χαρακτηρίσει την Παλμύρα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έκανε έκκληση να σταματήσουν οι μάχες και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τον πληθυσμό αλλά και «να διαφυλάξει τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά» της Συρίας.

Οι δυνάμεις του συριακού στρατού αποσύρθηκαν από την αρχαία πόλη.

Πολιτοφύλακες φίλα προσκείμενοι στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ απομακρύνουν τους πολίτεςαπό την αρχαία πόλη της Παλμύρας, στην οποία έχουν διεισδύσει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

Η εκκένωση της πόλης από τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας της Συρίας αποφασίστηκε μετά τις σφοδρές μάχες που διεξήχθησαν στα περίχωρα αλλά και μέσα στην Παλμύρα, η οποία βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, πάνω σε αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στη Χομς και τη Δαμασκό.

Σχόλια