Η πορεία εφαρμογής του μνημονίου και κυρίως των προαπαιτούμενων αλλά και το προσφυγικό θα είναι τα ζητήματα που θα συζητήσει ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγερ, ο οποίος την Πέμπτη θα επισκεφτεί την Αθήνα.

Ηδη το Βερολίνο σε όλα τα επίπεδα – και από την Καγκελαρία αλλά και από το υπουργείο Εξωτερικών – τονίζει ότι τα δύο ζητήματα είναι εντελώς διαφορετικά

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ συνέστησε να μην συνδέονται η προσφυγική κρίση με την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας επισημαίνοντας με έμφαση πως δεν ισχύει πως η Αθήνα θα αφεθεί να τα βγάλει πέρα μόνη της : «Στην συνάντηση της Κυριακής στις Βρυξέλλες αποτέλεσε θέμα και η στήριξη της Ελλάδας στην υλοποίηση της αποστολής της. Ειδικά στην εγκατάσταση των Hotspots, η Ελλάδα θα λάβει εκτεταμένη βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποσχεθεί στην Ελλάδα πόρους, άμεση βοήθεια, από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης».

«Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη αποστολή και η Ευρώπη θα την βοηθήσει να υλοποιήσει αυτή την αποστολή. Αυτό δεν είναι λόγος όμως για να συγχέουμε τα δύο θέματα», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στο ίδιο ερώτημα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ σημείωσε ότι δεν έχει νόημα τώρα να προκαταλάβουμε τις συζητήσεις που θα έχει  ο Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγερ στην Αθήνα, αλλά τόνισε ότι θα ήταν φρόνιμο, όσο είναι δυνατό, να διαχωριστεί το ένα θέμα από το άλλο: «Υπάρχουν σαφείς συμφωνίες της Ευρώπης, της Ευρωζώνης με την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση όλων των οικονομικών και δημοσιονομικών θεμάτων με τα οποία ασχοληθήκαμε εντατικά τα τελευταία χρόνια. Αυτά θα είναι αύριο σίγουρα αντικείμενο των συνομιλιών. Και υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα, το μεγάλο θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, για όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Και με αυτό το πνεύμα, με την επιθυμία για μια όσο το δυνατόν πιο στενή και έμπλεη εμπιστοσύνης σχέση με την ελληνική κυβέρνηση, θα ταξιδέψει αύριο στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών».

Σχόλια