Με τους ειδικούς αγορητές των κομμάτων, ολοκληρώθηκε στη Βουλή η επεξεργασία του πρώτου νομοσχεδίου της νέας κυβέρνησης, που αφορά ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας τάχθηκαν ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και ΧΑ, παρά τις διαφωνίες ή τις εντάσεις και παρατηρήσεις που έχουν. Το «Ποτάμι» επιφυλάσσεται και το ΚΚΕ προσανατολίζεται στο «παρών».

Ως πρώτο βήμα για την άμεση ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, «και όχι ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής», παρουσίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, που συζητήθηκε σε κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Ζαχαριάς τόνισε στην ομιλία του πως έπειτα από έξι χρόνια νεοφιλελεύθερων πολιτικών, η ανθρωπιστική κρίση μπαίνει για πρώτη φορά στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά τροχοπέδη για τις παλαιότερες νεοφιλελεύθερες επιλογές που διόγκωσαν την ακραία φτώχεια, καθώς θέτει διαφορετικές επιλογές με κοινωνικό πρόσημο, αποτελώντας έτσι και μια έμπρακτη ανταπόκριση στο κίνημα αλληλεγγύης που συγκροτήθηκε τα τελευταία χρόνια για την προστασία των ανέργων και των νεόπτωχων.

«Όλες οι παροχές γίνονται σε είδος και όχι σε υλική αξία. Παρεμβαίνουμε δίνοντας στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πρόσβαση στα βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως η παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και η δωρεάν επανασύνδεση- και οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται να συμπληρώσουν εκείνες του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ» ανέφερε ο κ. Ζαχαριάς.

Χαρακτήρισε, επίσης, «σημαντική» την επιδότηση του ενοικίου των πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών και σημείωσε πως το νομοσχέδιο ωστόσο, αποτελεί «πρώτο βήμα άμεσης παρέμβασης» που πρέπει άμεσα να συμπληρωθεί με μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων που αντιμετωπίζουν την ακραία φτώχεια, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, «χωρίς εξαιρέσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια».

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για αποσπασματικά, αόριστα και ασαφή μέτρα, αλλά και ψίχουλα που προβλέπονται για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που βιώνουν την ακραία φτώχεια, ενώ ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ αντέτεινε ότι πρόκειται για νέες μορφές στήριξης αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ο Παναγιώτης Νικολούδης είπε ότι είναι έτοιμη η αναθεώρηση του άρθρου 10, που περιγράφει την ένταξη της δραστηριότητας των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς στο έργο της Γραμματείας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος και εγκλημάτων διαφθοράς θα υπάγονται στη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία του υπουργείου.

Έντονες είναι οι διαφωνίες από πλευράς ΝΔ στο κεφάλαιο που αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς, καθώς -όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος- «δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτήν την υπερσυσσώρευση δομών του κράτους δικαίου, περί τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, υπό τον υπουργό Επικρατείας που τελικά αναφέρεται στον πρωθυπουργό».

«Είναι προφανές πως η στόχευση είναι το έργο όλων αυτών των υπηρεσιών να διεξάγεται από δω και πέρα με όρους πολιτικής επιρροής και ιδιοτέλειας» εκτίμησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «ενώ η υπαγωγή δικαστικών λειτουργών στη λειτουργία της Γραμματείας, παραβιάζει την διάκριση των εξουσιών».

Με την διάταξη είχε διαφωνήσει η Ένωση Εισαγγελέων, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Σχόλια