Στο τεμάχιο «2» της κυπριακής ΑΟΖ και σε απόσταση περίπου 22 ν. μιλίων (40 χλμ) από το Ακρωτήριο Κιτίου βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» («Barbaros Hayrettin Pasa») μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία, σύμφωνα με δημοσίευμα του διαδικτυακού Φιλελεύθερου.
Ήδη έχει περάσει σε απόσταση περίπου 35 χλμ εντός του τεμαχίου «2», πλέοντας παράλληλα με τις ακτές της νότιας Κύπρου από το Κάβο Γκρέκο προς την Λάρνακα, διατηρώντας την ίδια περίπου απόσταση από τις ακτές, δηλαδή 22 ν. μίλια (40 χλμ). Να σημειωθεί ότι βρίσκεται εντός της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία με το Navtex.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τουρκική φρεγάτα «TCG Gelibolu» (F-493) που συνόδευσε το «Μπαρμπαρός», έχει παραμείνει σε περιοχή ΒΑ του τεμαχίου «3» και δεν ακολουθεί την πορεία του σεισμογραφικού, αλλά παρακολουθεί από απόσταση, ενώ δεύτερη τουρκική φρεγάτα η «TCG Gokceada» (F-494), παραμένει εδώ και μέρες στην ίδια περιοχή – ΝΑ του σημείου της γεώτρησης, εντός των ορίων του τεμαχίου «13» της κυπριακής ΑΟΖ.
Στο τραπέζι «πάγωμα» της ένταξης της Τουρκίας
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον διαδικτυακό «Φιλελεύθερο», η Λευκωσία προχωρεί κλιμακωτά σε μέτρα κατά της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση.
Το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε την Τρίτη και θα συνεχίσει την Τετάρτη τη συζήτηση κινήθηκε, λίγο-πολύ, σε μέτρα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Αρχηγών. Χθες εξετάσθηκαν τα πιο κάτω μέτρα:
● Πρώτον, ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέρχεται στις 23-24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκεται και το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Τούτο θα γίνει σε συνεννόηση με εταίρους μας στην ΕΕ.
● Δεύτερον, εξέταση νομικών μέτρων κατά της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ, που διεξάγει τις έρευνες με το «Μπαρμπαρός». Προσπάθεια να κινηθεί νομικά και η ιταλική ΕΝΙ.
● Τρίτον, εξέταση του ενδεχομένου να προσφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τούτο χρειάζεται προετοιμασία και στάθμιση όλων των παραγόντων και αξιολόγηση των προοπτικών επιτυχίας.
● Τέταρτον, θα εφαρμοστεί η απόφαση για επιβολή διοικητικού προστίμου σε όσους εισέρχονται στη χώρα από παράνομες εισόδους, μέσω δηλαδή των κατεχομένων.
Διπλωματικό θρίλερ
Την ίδια ώρα, ρωσικό πλοίο πραγματοποιεί από χθες τριήμερη άσκηση στην ίδια περιοχή, με χρήση πραγματικών πυρών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε μία μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από δυτικά της Πάφου, μέχρι και τα όρια των οικοπέδων 2, 3 και 9, το Ισραήλ ξεκινά σήμερα αεροναυτικές ασκήσεις.
Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το τουρκικό σκάφος βρισκόταν τις τελευταίες μέρες μεταξύ των κόλπων Ισκεντερούν και Μερσίνας, πραγματοποιώντας σεισμογραφικές έρευνες, ενώ μετά το μεσημέρι της Κυριακής, ανεφοδιάστηκε σε λιμάνι κοντά στην Μερσίνα.
Η κάθοδος του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, έγινε με πορεία από τα ανοικτά του Αποστόλου Αντρέα, περνώντας από τα βορειοδυτικά όρια της θαλάσσιας ζώνης που δέσμευσε η Ρωσίας για τις αεροναυτικές ασκήσεις.
Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9.
Η κίνηση του γεωτρύπανου να ξεκινήσει τη διαδικασία ενόχλησε την τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς θεωρεί ότι όσο είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνονται γεωτρήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία.