Στη Νέα Υόρκη, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μεταβαίνει ο πρωθυπουργός. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σημαντικές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων αλλά και αξιωματούχους διεθνών οργανισμών.

Μέχρι στιγμής, πάντως, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, δεν έχει οριστεί διμερής συνάντηση Τσίπρα – Ομπάμα και είναι δύσκολο να οριστεί καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για δύο μόνο ημέρες και θα έχει συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό της Ινδίας και τον πρόεδρο της Κούβας.

Είναι πιθανό, ωστόσο, ο έλληνας Πρωθυπουργός να έχει επαφές με τον Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια δεξιώσεων και γευμάτων και συγκεκριμένα, στη δεξίωση που θα παραχωρήσει ο Αμερικανός πρόεδρος και στο γεύμα που θα οργανώσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Σύμφωνα επίσης με τις πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου, θα υπάρξει συνάντηση, πιθανότατα την Τετάρτη, ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, στην οποία είναι πιθανό να έχει συμμετοχή και ο Αλέξης Τσίπρας.

Το θέμα του χρέους θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των επαφών, δεδομένης και της αμερικανικής στήριξης στο ζήτημα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από δύο μέρες Τσίπρας και Ομπάμα, ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, σημείωσε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν να εργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάνει βήματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και για την επίτευξη της βιωσιμότητας εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μέσω συμφωνίας για ανακούφιση του χρέους με τους πιστωτές της».

Στο πλαίσιο του ταξιδιού, όπως ανακοινώθηκε από ελληνικής πλευράς, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τους Προέδρους της Κύπρου, της Βραζιλίας, της Αιγύπτου, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, αλλά και τον Τούρκο πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου και θα πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» αλλά και στη συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση.

Θα συναντηθεί επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Δημήτριο, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης και με εκπροσώπους της Ομογένειας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει ακόμη σε πάνελ το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Bill Clinton.

Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Σχόλια