Ανοικτή παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, καθώς παρά την 4ωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, με βασικό «αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό για το 2015.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «εξακολουθεί να υπάρχει από αυτούς η θέση τους για το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό» (σ.σ. η τρόικα το προσδιορίζει σε 2,6 – 3,6 δισ. ευρώ). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια».

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015 και με τη συγκεκριμένη παραδοχή κατατίθεται το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός.

Ερωτηθείς δε εάν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, απάντησε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε ημερομηνία ακόμη», αλλά «συνεχίζονται οι συζητήσεις».

Ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε, επίσης, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη τέθηκαν όλα τα θέματα και πως «συμφωνήσαμε σε πολλά», προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση παραμένει ως ορόσημο η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου. «Προέχει να κλείσουμε τον τρέχοντα έλεγχο για να πάμε παρακάτω. Για εμάς προέχει να κλείσουμε την αξιολόγηση», συμπλήρωσε.

Η τηλεδιάσκεψη αναμενόταν να ξεκινήσει στις 8 αλλά τελικά άρχισε γύρω στις 11 το βράδυ, παρά το γεγονός ότι από ελληνικής πλευράς όλοι βρίσκονταν στις θέσεις τους από το απόγευμα.

Κύκλοι απέδιδαν την καθυστέρηση στις διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά και στον ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ την επόμενη ημέρα.

Στην τηλεδιάσκεψη, που ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Με παράταση Μνημονίου απειλεί η Κομισιόν

Σχόλια