Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος θα επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου να εκφωνήσει μία ομιλία, θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, ωστόσο δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική εξέλιξη από τη συνάντηση αυτή. Ετσι τα φώτα είναι στραμμένα στην τριμερή της Τετάρτης  στις Βρυξέλλες μεταξύ Τσίπρα, Ολάντ και Μέρκελ.

Μέχρι τότε ο αν. υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευ. Τσακαλώτος και ο Έλληνας διαπραγματευτής στο Brussels group Γ. Χουλιαράκης, διατηρούν ανοιχτούς  διαύλους επικοινωνίας με τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαβουλεύσεις με την κατάθεση νέων συμβιβαστικών προτάσεων.

Πάντως η κυβέρνηση έθεσε χθες τα όρια των συνομιλιών εν όψει της νέας τριμερούς (Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ) την Τετάρτη. Σύμφωνα με το Μαξίμου:

  1. Από τη συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή έγινε σαφές για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή, καθώς κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε ή υπονόησε το αντίθετο.
  2. Η Ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάθεση της δικής της, ρεαλιστικής, πρότασης, που αποτυπώνει και το κοινό έδαφος της διαπραγμάτευσης στα Brussels Groups, αναμένει με ενδιαφέροντις παρατηρήσεις των θεσμώνκαι είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο
  3. Οσο ο ελληνικός λαός θα στηρίζει με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με σθένος και υπευθυνότητα και οι δίκαιοι στόχοι της θα γίνονται ολοένα και πιο εφικτοί. (σ.σ. Το εν λόγω σημείο ερμηνεύθηκε από πολλούς και ως προειδοποίηση εκλογών…).
  4. Η ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση. Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, ικανής να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει προοπτική στην οικονομία αλλά και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό.

Νέο σχέδιο γέφυρα μέχρι τον Μάρτιο

Κυβερνητικά στελέχη με πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων περιέγραψαν στην «Αυγή» το σχέδιο που προτείνει η ελληνική πλευρά. Πρόκειται για ενιαίο πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί πριν το τέλος του μήνα και να υλοποιηθεί κλιμακωτά με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2016.

Οι εταίροι, από τη μεριά τους, θα πρέπει να δεσμευτούν σε τρία πράγματα. Πρώτον, ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν νέα μέτρα πέρα από αυτά που θα συμφωνηθούν στην παρούσα φάση. Δεύτερον, ότι θα παρέχουν στην Ελλάδα ένα σεβαστό επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της οικονομίας, ενδεχομένως με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). Τρίτον, ότι θα προχωρήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τρόπο τέτοιο ώστε να επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα του. Είναι σαφές, τονίζεται, ότι δεν αρκεί μια γενικόλογη και μη δεσμευτική διατύπωση όπως αυτή της συμφωνίας του Δεκεμβρίου 2012.

Η ελληνική πλευρά θα δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Η σταδιακή υλοποίηση αφορά κυρίως θέματα όπως η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, όπου απαιτείται χρόνος για να ολοκληρωθούν εμπεριστατωμένες αναλογιστικές μελέτες. Θα ισχύει η δέσμευση της χώρας για την επίτευξη στόχων αποφασισμένων από κοινού.

 

Σχόλια