Είκοσι χρόνια μετά την καταστροφική πλημμύρα που κυριολεκτικά βύθισε μερικά από τα πιο σημαντικά αρχεία της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας για πάντα στην αφάνεια, το ΚΚΕ συνεχίζει την προσπάθεια συλλογής και αποκατάστασης του κατεστραμμένου του αρχείου. Χθες, σε εκδήλωση για να τιμήσει όσους συνέβαλαν για να διασωθούν εκατομμύρια έγγραφα, φωτογραφικό και ηχητικό υλικό, παρουσίασε νέα ντοκουμέντα, ανάμεσα στα οποία μια χειρόγραφη επιστολή του Αρη Βελουχιώτη προς την Κεντρική Επιτροπή το 1945, ενώ στο οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε μεταξύ άλλων μεταδόθηκε και μία ραδιοφωνική συνέντευξη του Νίκου Ζαχαριάδη.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του Ζαχαριάδη στο Βίντεο (κορυφή του άρθρου)  στο 22.42

Στο βίντεο που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του ΚΚΕ, την παράσταση κλέβει ένα ηχητικό ντοκουμέντο από τη ραδιοφωνική συνέντευξη που ο Νίκος Ζαχαριάδης έδωσε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1951 σε εκπομπή του ραδιοσταθμού «Φωνή της Αλήθειας». Ο Ζαχαριάδης ακούγεται να λέει: «Αυτοί θέλουν το σκοταδισμό και τον χαμό. Εμείς θέλουμε ελεύθερη χαρούμενη και γερή Ελλάδα. Για μια τέτοια Ελλάδα χρειάζεται πολλή δουλειά. Μα η δουλειά θα’ναι ελεύθερη, δική μας. Χρειάζεται πολύς μόχθος και ιδρώτας, μα θα είναι για μας και τα παιδιά μας και ο καρπός θα είναι για τον λαό. Χωρίς καρχαρίες, δίχως παράσιτα. Δεν τάζουμε στα χαμένα, δε λέμε λόγια, μάθαμε τα λόγια μας να μη διαφέρουν από τα έργα μας. Μάρτυρες και εγγύηση είναι οι εκατόμβες το αίμα και οι αμέτρητες θυσίες που δώσαμε για το λαό και την Ελλάδα. Είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες ήρωες μας, οι φυλακισμένοι και εξόριστοι μας, που ολόρθοι και ατράνταχτοι, σεμνοί και αλύγιστοι κάνουν πάντα ακέραιο το καθήκον τους προς το λαό και την πατρίδα. Αυτού βρίσκεται η ηθική υπεροχή μας, η ατράνταχτη απόδειξη της. Ποιός πρόσφερε τόσο αίμα στο βωμό της Ελλάδας, της λευτεριάς και προκοπής του λαού; Είμαστε το Κόμμα των θυσιών, των αγώνων, της δημιουργίας. Ο λαός ξέρει του Κουκουέδες και τους έχει εμπιστοσύνη».

Στο βίντεο που παρουσίασε το τμήμα Αρχείου του ΚΚΕ, ακούγεται επίσης ο Μάνος Κατράκης να μιλάει σε εκδήλωση του κόμματος για τα 70 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου. Ο Μάνος Κατράκης λέει «Τι να πω; Θυμάμαι μονάχα τη μάχη που δίναμε εκείνα τα χρόνια. Όλοι οι αγωνιστές, όλοι οι σύντροφοι και την κερδίζαμε, στα ξερονήσια, στις φυλακές, στα αποσπάσματα, Και αυτό γιατί είχαμε κάθε σκηνή, κάθε ομάδα, είχαμε κι έναν μπροστάρη πνευματικό άνθρωπο. Ο Ρίτσος, ο Φωτιάδης, ο Δεσποτόπουλος, ο Καρούζος, ο Λουντέμης, ο Φάνης ο Καμπάνης,. Ποιόν να πρωτοθυμηθώ; Κι αυτοί σαν την κλώσσα μας κλωσσάγανε».

 

Σχόλια