Άρχισε στις 6 μ.μ. της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) η διορθωτική χειρουργική επέμβαση της μιτροειδούς βαλβίδας στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σε χειρουργείο του νοσοκομείου «Όρος Σινά» (Mount Sinai) του Μανχάταν.

Σύμφωνα με το ιατρικό περιβάλλον του κύπριου προέδρου, η επέμβαση αναμένεται να διαρκέσει από τρεις έως έξι ώρες.

Την επέμβαση κάνει ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός Ντέιβιντ Ανταμς, επικεφαλής του τμήματος καρδιοχειρουργικής του νοσοκομείου και συνεφευρέτης της νέας μεθόδου δακτυλιοπλαστικής μιτροειδούς βαλβίδας (ελάχιστα επεμβατική).

Στο νοσοκομείο βρίσκεται η σύζυγος του προέδρου της Κύπρου Αντρη Αναστασιάδη και αναμένεται αργότερα να φθάσουν στη Νέα Υόρκη και οι δυο κόρες τους.

Σύμφωνα με τον κύπριο καρδιοχειρουργό, Μαρίνο Σωτηρίου, ο οποίος είναι παρών στην επέμβαση, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε διόρθωση της βαλβίδας, είτε αντικατάστασή της. Αυτό όμως, εξήγησε, θα διαφανεί την ώρα του χειρουργείου, τονίζοντας ότι είναι προτιμητέο να διορθωθεί η βαλβίδα.

Το βράδυ της Δευτέρας, στον Ν. Αναστασιάδη τηλεφώνησε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος του ευχήθηκε περαστικά και «καλή επιτυχία» για τη χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το τηλεφώνημα του αμερικανού αντιπροέδρου είχε «κοινωνικό και προσωπικό χαρακτήρα».

Τον κύπριο πρόεδρο επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μεταβεί για τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Λόγω του γεγονότος ότι κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο, ο Ν. Αναστασιάδης υποβαλλόταν σε ιατρικές εξετάσεις, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συνομίλησε με τη σύζυγο του προέδρου της Κύπρου Αντρη Αναστασιάδη.

Ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα επισκεφθεί, όπως είπε, τον πρόεδρο της Κύπρου αμέσως μετά την επέμβαση και όταν το επιτρέψουν οι γιατροί.

Σχόλια