Αισιοδοξία για συμφωνία με την Αθήνα επικρατεί στους κύκλους των Θεσμών, καθώςη λίστα μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης είναι «σαφώς βελτιωμένη», κοστολογημένη και συγκεκριμένη, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Μετά το χάος, τα πράγματα θα μπορούσαν μόνο να γίνουν καλύτερα, σχολιάζει το ρεπορτάζ, που αναφέρεται στις δηλώσεις του Νίκου Βούτση περί μη ικανότητας της χώρας να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group που ακολούθησε, σύμφωνα με το Der Spiegel, παρουσιάστηκε το κείμενο των 26 σελίδων με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση κι αυτό«έκανε την ελπίδα για συμφωνία να ξαναφανεί».

Η εν λόγω λίστα είναι ενθαρρυντική, συνεχίζει το Der Spiegel, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να εξηγεί στους εταίρους του πως η Ελλάδα θα κατορθώσει όχι μόνο να επιτύχει ισορροπημένο προϋπολογισμό αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το πως η Ελλάδα θα κατορθώσει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, σε κάποια άλλα σημεία καθίσταται φανερό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να «σπάσει κάποια ταμπού», όπως για παράδειγμα αυτό της ελεύθερης πρόσβασης – των αρμόδιων δημοσίων οργάνων – στους τραπεζικούς λογαριασμούς φοροφυγάδων, λέει το ρεπορτάζ.

Πολλοί από τους πιστωτές της Ελλάδας εξέφραζαν μέχρι τώρα το γεγονός πως δεν ήταν ικανοποιημένοι από την προσπάθεια της χώρας, εν τούτοις μετά τη λίστα Βαρουφάκη, φέρονται να δηλώνουν πως «τώρα τα πράγματα δείχνουν καλύτερα».

Αν και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη φαίνονται μη ρεαλιστικές, τουλάχιστον τώρα ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων υπάρχει και μπορεί να αναγνωρισθεί.

«Υπάρχει πρόοδος» λέει στο Der Spiegel εκπρόσωπος των Θεσμών, που πάντως προσθέτει πως«χρειάζεται ακόμα να διανύσουμε πολύ δρόμο».

Πάντως ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Johan Van Overtfeldt, σε δηλώσεις του στο Spiegel Online, υποστήριζε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα παραβιάσει τις δεσμεύσεις της τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Ο κ. Overtfeldt ερωτώμενος για το πως «βλέπει» τη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να τη σχολιάσει καθώς υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, αλλά προσέθεσε με νόημα ότι «και στο παρελθόν υπήρξαν υποσχέσεις, που τελικά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται πολύ κοντά στη χρεοκοπία, αλλά δεν πρόκειται να λάβει στήριξη από τους εταίρους της ή από το ΔΝΤ εάν δεν ικανοποιήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Σχόλια