Έπειτα από έναν μαραθώνιο ομιλιών από τα 60 μέλη της Επιτροπής Διαλόγου ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε το βράδυ τις 21 θέσεις τού κινήματος εφ’ όλης της ύλης που θα «επουλώσουν τα τραύματα της χώρας». Ενός «μεγάλου κινήματος του ριζοσπαστικού Κέντρου» και «των αλλαγών».

Ασκώντας κριτική στα κυβερνητικά κόμματα για ανικανότητα και την αριστερά για αμηχανία ο Στ. Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι είναι φορέας ενός νέου πατριωτισμού» που «δεν εξαντλείται στην επίκληση του ένδοξου παρελθόντος και δεν έχει σχέση με τον αδιέξοδο και επικίνδυνο εθνικισμό» αλλά «οραματίζεται μια άλλη Ελλάδα παραγωγική και εξωστρεφή, ενταγμένη ισότιμα στην Ευρώπη, χωρίς αμφιθυμίες και ταλαντεύσεις». «Είμαστε» είπε «το τελευταίο γέννημα της κοινωνίας που ήρθε να αμφισβητήσει ένα σύστημα που έμοιαζε παντοδύναμο» αλλά «δεν είναι ανίκητο», ένα «κίνημα που μπορεί να είναι η λὐση για τις λύσεις, η λύση για τα πρόσωπα».

Ο επικεφαλής του κόμματος στον πρόλογο της ομιλίας του τόνισε ότι «τα μυαλά της πολιτικής είναι εκεί έξω στην κοινωνία.

Μια κοινωνία που απεχθάνεται τα κόμματα γιατί ξέρει ότι είναι πια μέρος ενός άρρωστου πολιτικού συστήματος που δεν ανανεώνεται, που δεν νοιάζεται, που δεν εξελίσσεται».

Επεσήμανε ακόμη ότι οι καλοί δεν βρίσκονται μόνο στο «Ποτάμι» και προσθέτει ότι στην Επιτροπή Διαλόγου «δεν είναι οι μόνοι σοφοί, οι μόνοι προβληματισμένοι, οι μόνοι νεωτεριστές.

«Ομως η μέλισσα για να παράγει μέλι θέλει την κυψέλη της. Και τα παλιά κόμματα έχουν πάψει προ πολλού να είναι κυψέλες που παράγουν ιδέες. Τι κάνουμε λοιπόν, τους καλούμε όλους να εγκαταλείψουν τα κόμματα τους και να έρθουν στο Ποτάμι; Όχι. Η κοινωνία όσο έχει ανάγκη ένα μεγάλο και καθαρό Ποτάμι άλλο τόσο έχει ανάγκη από σύγχρονα αριστερά και δεξιά κόμματα. Ίσως βέβαια στην μάχη αυτή με το καινούργιο κάποια κόμματα χαθούν» υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης.

Είμαστε το τελευταίο γέννημα της κοινωνίας. Που ήρθε να αμφισβητήσει ένα σύστημα που έμοιαζε παντοδύναμο. Και αν υπάρχει κάτι που με ενοχλεί ακόμη όταν μου το λένε είναι: »μα με ποιους πας να τα βάλεις»!».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι το «κίνημα αυτό μπορεί να είναι η λύση» και προτρέπει στην παραδοχή πως «τα πιο άξια στελέχη της κοινωνίας βρίσκονται κατά κανόνα μακριά από το κομματικό σύστημα. Μακριά από τους κομματικούς μηχανισμούς. Το Ποτάμι θα φέρει αυτούς τους άξιους μπροστά. Και θα τους κάνει κυβερνήτες αν χρειαστεί στα μικρά και μεγάλα πλεούμενα της καθημερινότητας»

Σχόλια