«Βιαιότητες, τραμπουκισμούς και κάθε είδους αντικοινωνικές συμπεριφορές στα γήπεδα, η πολιτεία δεν θα τις ανεχτεί» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, σημειώνοντας ότι «η πολιτεία είναι υπεύθυνη απέναντι σε όλη την κοινωνία».

Ο κ. Κοντονής επαναλαμβάνει ότι η αγωνιστική τής Κυριακής θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και προσθέτει: «Θα εξετάσουμε αν αυτό το μέτρο εφαρμοστεί και την επόμενη αγωνιστική. Αυτός είναι ο ορίζοντας της κυβέρνησης και πιστεύω ότι μέχρις εκείνου του σημείου θα έχουν δρομολογηθεί και εξελίξεις. Ήδη, σήμερα, αναμένω την οδηγία που θα δώσει η ΕΠΟ στους διαιτητές για την αυστηροποίηση του πλαισίου διεξαγωγής των αγώνων. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία και θα έχουμε νεότερη διαβούλευση, αλλά η ζωή προχωράει μέσα από τον διάλογο».

Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις σύσσωμου του αθλητικού Τύπου, ο κ. Κοντονής τονίζει: «Δεν θέλω να κάνω σχολιασμό απόψεων που εκφράζονται στα φύλλα των αθλητικών εφημερίδων. Τις διαβάζουμε, παίρνουμε υπόψη μας μια επιχειρηματολογία, αλλά οι αθλητικές εφημερίδες έλεγαν τα ίδια όταν είχαμε δώσει την αναβολή μίας αγωνιστικής και δεν είχαν γίνει αγώνες ποδοσφαίρου την προηγούμενη Κυριακή. Μάλιστα, έλεγαν ότι το μέτρο αυτό είναι τρύπα στο νερό. Τους πληροφορώ ότι το μέτρο αυτό όχι μόνο απέτρεψε τα χειρότερα, δεν είχαμε επεισόδια και βιαιότητες, διότι ήταν σίγουρο ότι θα συνέβαιναν μετά την ένταση που υπήρχε, αλλά έβαλε σε διαδικασία διαβούλευσης και τις ΠΑΕ και τις διοργανώτριες Αρχές. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, να καταλήξουμε χθες σε έναν οδικό χάρτη μέτρων, κατά πρώτον αυστηροποίησης των ποινών, υποχρεωτικής διακοπής των αγώνων, όταν υπάρχει ως ενδεχόμενο ύστερα από βιαιότητες στους αθλητικούς χώρους πριν ή κατά τη διάρκεια του αγώνα, απαγόρευση εισόδου παραγόντων και άλλων στους αγωνιστικούς χώρους, οι οποίοι δεν αναφέρονται ως συμμετέχοντες στον ποδοσφαιρικό αγώνα και άλλα μέτρα».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού επιβεβαιώνει ότι θα υπάρξει σύντομα νέος αθλητικός νόμος και προσθέτει: «Άμεσα θα λάβουμε μέτρα με σχέδιο νόμου που θα καταθέσουμε προσεχώς στη Βουλή, γιατί ο αθλητικός νόμος όπως τον εξαγγείλαμε απαιτεί χρόνο, λύνει μόνιμα προβλήματα όλων των αθλημάτων και όλων των ομοσπονδιών. Εδώ, όμως, θα επέμβουμε διορθωτικά σε παραλείψεις και κενά που υπάρχουν της κείμενης νομοθεσίας, για να πάρει το κράτος την ευθύνη που του αναλογεί όσον αφορά την τήρηση της τάξης και την επιβολή προστίμων σε αυτούς που ασχημονούν στους αγωνιστικούς χώρους».

Ο κ. Κοντονής απευθύνει έκκληση στους φιλάθλους «να εμπιστευτούν τη κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να συγκροτήσει ένα πλαίσιο διεξαγωγής των αγώνων, που θα βασίζεται στην ισονομία, στη διαφάνεια και στην αξιοκρατία. Οπότε, δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτε και κυρίως μήπως αδικηθεί η ομάδα τους. Θα υπάρχει σαφέστατο νομοθετικό πλαίσιο και οι κανόνες θα είναι αυστηροί προς πάσα κατεύθυνση. Όποιος είναι νόμιμος δεν έχει να φοβάται τίποτε. Δεύτερον, θέλω να τους πω να μη βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, διότι οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά από εδώ και πέρα θα τιμωρείται πάρα πολύ αυστηρά και είναι κρίμα νέα παιδιά να μπαίνουν στον φαύλο κύκλο της βίας, να βάζουν σε δοκιμασία τους ίδιους τους εαυτούς τους, αλλά και τις οικογένειές τους. Να πηγαίνουν στο γήπεδο, να χαίρονται αυτό που αγαπούν, να υποστηρίζουν την ομάδα τους, αλλά μέχρις εκεί».

 

Σχόλια