Συμφωνία έβγαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση του Euro Working Group, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι και αποτελεί τον προάγγελο των απογευματινών εξελίξεων στο Εurogroup.

Η συμφωνία δεν αφορά μόνο την εκταμίευση της δόσης αλλά και το σύνολο σχεδόν του κειμένου της απόφασης του Eurogroup για το θέμα του χρέους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο «κίτρινες κάρτες» στο κομμάτι της συμφωνίας.

Η πρώτη είναι να δοθούν τα δικαστικά έξοδα στον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και η δεύτερη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα από την ποινική δίωξη τριών στελεχών των θεσμών που βρίσκεται σε εξέλιξη για το συμβουλευτικό ρόλο που είχαν αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Για το χρέος υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου.

Υπάρχει επίσης αναφορά σε πλεονάσματα στην περιοχή του 2% από το 2023 και μετά.

Για το 2018 μετέθεσε τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παράλληλα, ανακοίνωσε την ύπαρξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο, πάντως έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με τα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

«Η επιπλέον αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει το επόμενο έτος» έσπευσε να προσθέσει. «Δεν θα υπάρξουν αριθμοί για το χρέος τώρα, αυτοί θα έρθουν το 2018» επανέλαβε, στο ίδιο πλαίσιο.

Όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων εκ μέρους της Ελλάδας.

Στο τραπέζι: Προαπαιτούμενα, δόση και χρέος

Όπως είθισται πριν από το Eurogroup, συνεδριάζει το EuroWorking Group στο οποίο εκ μέρους της Ελλάδας μετέχει ο Γ. Χουλιαράκης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των θεσμών παρουσίασαν την εισήγησή τους σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα, ξεκλειδώνοντας την επόμενη δόση δανείων που αναμένεται να είναι λίγο πιο κάτω από 9 δισ..

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν αλλαγές σε φραστικές διατυπώσεις στο κείμενο της 22ης Μαϊου ενώ αναμένονται οριακές αλλαγές και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στο τραπέζι τέθηκαν επίσης, τα διαφορετικά σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής πρότασης.

Στις 3.30 ώρα Ελλάδας αναμένεται η συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχει εκτός από τον Κ. Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Γερτρούδη Τάμπελ Γκούγκερελ, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από την Αυστρία, η οποία ηγήθηκε της έκθεσης αξιολόγησης των προγραμμάτων στήριξης του EFSM/ESM.

Η συνεδρίαση του Eurogroup θα ξεκινήσει αμέσως μετά περί τις 16.00 ώρα Ελλάδας.

Σχόλια