Ο Σύριζα κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος μια βιώσιμη συμφωνία μέσα στο ευρώ και στην ευρωζώνη. Η μοναδική λαϊκή εντολή που έχει ακόμα η συγκυβέρνηση είναι αυτή και καμία άλλη: μια βιώσιμη συμφωνία μέσα στο ευρώ και στην ευρωζώνη.

Μετά από ένα πεντάμηνο «δημιουργικής ασάφειας» και σοβαρών διαπραγματευτικών λαθών, ο πρωθυπουργός προκήρυξε δημοψήφισμα αδυνατώντας -κατά ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου- να περάσει την συμφωνία που ο ίδιος πρότεινε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην βουλή. Αναγκαστικά λοιπόν η κυβέρνηση έκλεισε τις τράπεζες ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα από τις συνεχείς αναλήψεις μετρητών που προκάλεσε ο πανικός των απρόβλεπτων εξελίξεων, μετά και την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Φυσικά η Ελλάδα από την στιγμή που δεν πλήρωσε την δόση στο ΔΝΤ χρεοκόπησε την 1η Ιουλίου και αυτό μάλιστα συνέπεσε με την λήξη του προγράμματος.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν μέρος της διαπραγμάτευσης και ζήτησε να ψηφίσουμε «όχι» για να ισχυροποιήσουμε την διαπραγματευτική της δύναμη. Μέχρι τώρα όλες οι υποθέσεις της κυβέρνησης αποδείχθηκαν λανθασμένες, αφού παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο τελικά:

  1. Δεν έγινε η τελική συμφωνία στην διάρκεια της παράτασης που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο.
  2. Προκηρύχθηκε δημοψήφισμα με ασαφές και διχαστικό ερώτημα.
  3. Οι τράπεζες έκλεισαν.
  4. Δεν πληρώθηκε το ΔΝΤ, η χώρα χρεοκόπησε και έληξε και το πρόγραμμα.
  5. Δεν έγινε η συμφωνία ούτε άνοιξαν οι τράπεζες εντός 48 ωρών.

Μέχρι και το Σάββατο, πριν το δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του (κκ. Παπάς, Βαρουφάκης, Φλαμπουράρης) δήλωναν κατηγορηματικά ότι με το «Όχι» θα ανοίξουν οι τράπεζες την περασμένη Τρίτη (δεν έγινε) και ότι θα έχουν Συμφωνία με τους εταίρους μας εντός 48 ωρών (δεν έγινε).

Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι οι πολίτες που ψήφισαν την Κυριακή είχαν λάθος δεδομένα… Βέβαια, το γεγονός ότι μετά το δημοψήφισμα παρακολουθούμε μια προσπάθεια ανακατασκευής του «όχι» σε «ναι» είναι μια ακόμα σουρεαλιστική πινελιά στο έργο της κυβέρνησης.

Το κοινό ανακοινωθέν που συνυπέγραψαν οι πολιτικοί αρχηγοί την Δευτέρα, 6 Ιουλίου, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: «Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.»

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση λέει ότι την Κυριακή θα έχουμε Συμφωνία. Οι εταίροι πλέον προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει Συμφωνία την Κυριακή, θα έχουμε χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Αν, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις, η κυβέρνηση δεν φέρει ή δεν επιτύχει τελικά Συμφωνία (και) στην βουλή, ποιο μπορεί να είναι το «Plan B» της Ελλάδας; Κανένα. Επομένως, δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτή η Συμφωνία πλέον είναι μονόδρομος για να αποφευχθεί η βίαιη φτωχοποίηση των Ελλήνων. Μακάρι βέβαια η Συμφωνία να είχε ολοκληρωθεί μήνες νωρίτερα. Τότε ενδεχομένως να υπήρχαν περισσότερα περιθώρια παρεμβάσεων προς όφελος της Ελλάδας…

Τα «όνειρα» πάντως ορισμένων στελεχών και βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για επιστροφή στην δραχμή αφορούν μόνο μια περιθωριοποιημένη μειοψηφία. Και αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Ευκαιρία να απομονώσει αυτά τα στελέχη του λοιπόν.

Δεν μπορούμε να συζητούμε σε καμία περίπτωση για οτιδήποτε άλλο εκτός από παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ώρα που εμείς δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τους εταίρους μας ότι μπορούμε και επιθυμούμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, άλλες χώρες ανυπομονούν να γίνει δεκτό το αίτημά τους για ένταξη στην ευρωζώνη ή/ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ας γίνει, λοιπόν, η εντολή των πολιτών για παραμονή στην ευρωζώνη πραγματικότητα. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια ζοφερής επιστημονικής φαντασίας…

*Η Φωτεινή Αναστασίου είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ.

Σχόλια