Σε βαρύ κλίμα, λόγω της ανταλλαγής αιχμηρών δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες,   θα πραγματοποιηθεί απόψε στις Βρυξέλλες η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Μάριο Ντράγκι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Γερούν Ντέισελμπλουμ και Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη σημερινή συνάντηση ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης, ειδικά μετά το ναυάγιο με τα τεχνικά κλιμάκια και της τήρησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, ζητώντας παράλληλα από την πλευρά των δανειστών να δώσει στην Αθήνα τις ανάσες που χρειάζεται, προκειμένου να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για την οριστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους.

Την ίδια ώρα το Bloomberg, επικαλούμενο Γερμανό αξιωματούχο, σημείωνε ότι η κ. Μέρκελ βλέπει τη συνάντηση της Δευτέρας με τον κ. Τσίπρα ως ευκαιρία να γνωρίσει τον έλληνα πρωθυπουργό και δεν σχεδιάζει να διαπραγματευτεί απευθείας τις λεπτομέρειες της τύχης της Ελλάδας. Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Μέρκελ θα επιμείνει στην τήρηση των κανόνων.

Στο κλίμα αυτό,  ο Μπάρακ Ομπάμα επικοινώνησε με την καγκελάριο Μέρκελ, ζητώντας μια «ρεαλιστική συμφωνία» που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Μάριο Ντράγκι και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποφάσισε να ενισχύσει τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας μόλις κατά 400 εκατομμύρια ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό υπόλοιπο στα 69,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια