Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ευκαιρία του εορτασμού της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία στις 5 Ιουνίου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας συμπλήρωσε ότι στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι η Ουκρανία, αλλά και τα διμερή ζητήματα.

Στις 24 Μαΐου, ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε αναφέρει ότι ήταν έτοιμος να έχει συνάντηση με τον Ολάντ για να «συζητήσουν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τη διεθνή ατζέντα».

Η παρουσία του Πούτιν στις τελετές μνήμης στις 5 Ιουνίου στη Νορμανδία είχε γίνει γνωστή νωρίτερα αυτό το μήνα, και το Παρίσι διατηρεί την πρόσκλησή του προς τον Πούτιν, παρά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη σοβαρότερη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η τελετή μνήμης στη Νορμανδία θα πραγματοποιηθεί μετά από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των G7 στις Βρυξέλλες, καθώς οι δυτικές δυνάμεις είχαν εδώ και καιρό αποφασίσει να ακυρώσουν τη σύνοδο της G8 στο Σότσι της Ρωσίας εξ αιτίας της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σχόλια