Εν όψει της επιστροφής της τρόικας για την τελική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλαμβάνει την 1η Νοεμβρίου το χαρτοφυλάκιό του στην Κομισιόν, είναι τα βασικά θέματα στο νέο ραντεβού που θα έχουν σήμερα, Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της κυβέρνησης είναι να καταρτιστεί ένας οριστικός κατάλογος για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής και αφορούν στην αξιολόγηση της τρόικας και τον καταρτισμό του πλαισίου για την επόμενη ημέρα από τη λήξη του παρόντος προγράμματος

Στο κυβερνητικό επιτελείο προβάλλουν τον νέο κύκλο αξιολόγησης από τους δανειστές ως τον πλέον κρίσιμο της τελευταίας διετίας, καθώς -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- όχι μόνον μια κόκκινη, αλλά ακόμη και μια κίτρινη κάρτα από τους ελεγκτές της τρόικας μπορεί να μπλοκάρει όλον τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή.

Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι η επίθεση των διεθνών αγορών μείωσε τα περιθώρια ελιγμών από την πλευρά της κυβέρνησης και επιτρέπει στην τρόικα να αυξήσει τις πιέσεις και τις απαιτήσεις της, προκειμένου να επιτευχθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου μια συμφωνία. Παρά ταύτα, στον άξονα Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στις βασικές κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει από το περασμένο καλοκαίρι, ιδίως στα εργασιακά, καθώς μπορεί να διαμορφώσουν ένα εκρηκτικό τοπίο στο εσωτερικό, τορπιλίζοντας επίσης τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Το ενδεχόμενο ενός μίνι ανασχηματισμού δεν έχει αποκλειστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το εύρος των αλλαγών, οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν ως το τέλος της εβδομάδας.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα το υπουργείο Άμυνας να αναλάβει ο πρωθυπουργός, αλλά διαβεβαιώνουν ότι ο νέος υπουργός θα προέρχεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

 

Σχόλια