Για δεύτερη συνεχή ημέρα συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών στη νότια Ρόδο προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου κοντά στο χωριό Απολακκιά. Σήμερα πάντως είναι καλύτερη η εικόνα από τη πυρκαγιά, καθώς δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα.

Στην περιοχή βρίσκονται, από αέρος τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη της πυροσβεστικής, 30 οχήματα με 75 πυροσβέστες και 85 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Ήδη οι φλόγες έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δάσους και χορτολι-βαδικής έκτασης. Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί τα χωριά Απολακκιάς και Ίστριος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ρόδου Αγαπητό Παλλά, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα θεριστικής μηχανής, όπως παραδέχθηκε στους πυροσβέστες ένας αγρότης που θέριζε το χωράφι του.

 

Πολλές αγροτικές εγκαταστάσεις, ακόμη και οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες. Το χωριό Απολακκιά κινδύνευσε και οι αρχές διέταξαν τη μερική εκκένωση του καθώς η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική εξ αιτίας του καπνού.

Μια από τις πιο θλιβερές εικόνες δημοσιεύει η εφημερίδα Ροδιακή. Ενα ελάφι αναζητά τα μονοπάτια που ζούσε, τα οποία έχουν γίνει πια στάχτη.

 

Διαβεβαιώσεις ότι κλιμάκια επιφορτισμένα με την καταγραφή ζημιών θα μεταβούν άμεσα στη Ρόδο προκειμένου να καταγράψουν τις καταστροφές στην Απολακκιά παρείχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις τόνισε, μιλώντας στο Mega, ότι αυτές που αφορούν τον ΕΛΓΑ θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο, ζημίες που θα καλυφθούν με άλλους τρόπους όπως ο κρατικός προϋπολογισμός θέλουν χρόνο.

 

 

Σχόλια