Πριν περάσουν λίγα 24ωρα από τις σκληρές κουβέντες που ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της σύσκεψης που έκαναν ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, τα αίματα άναψαν και πάλι στο Κάραβελ κατά την πανελλήνια συνάντηση στελεχών του κόμματος ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης με παρόντες και εκπροσώπους της Ελιάς.

Νέα σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άσκησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, στο πλαίσιο συνεδριακού διάλογου του κόμματος, αμφισβήτησε ευθέως την οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν όργανα για τη λήψη αποφάσεων και ζήτησε έκτακτο αναγεννητικό συνέδριο στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας το επιβεβλημένο, όπως και μία νέα προγραμματική συμφωνία. Ο υπουργός Μεταφορών είπε μάλιστα ότι «δεν είμαστε ουρά κανενός, τσόντα, παρακολούθημα» ενώ κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για έλλειψη δημοκρατικότητας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης άσκησε κριτική για τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, διερωτώμενος «πού είναι η δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ;» για να προσθέσει: «πρώτη φορά που δεν υπάρχουν όργανα στο κόμμα, δεν γίνεται συζήτηση, δεν λαμβάνονται αποφάσεις» και διερωτήθηκε πού ακούγεται η άποψη του καθενός;

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα, παρέπεμψε σε αναφορά του κ. Βενιζέλου περί «ανοησιών» που ακούγονται αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, για να υποστηρίξει ότι «οι ανοησίες που ακούω εγώ είναι ότι κάποιοι από τη ΝΔ δηλώνουν ότι έχουν 180» και ότι «κάποιος από τον δικό μας χώρο δήλωσε ότι έχει 190 βουλευτές».

Διερωτήθηκε δε ποιος ανοίγει αυτά τα θέματα και πρόσθεσε ότι από τότε που έγινε ανασχηματισμός δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα και αναρωτήθηκε πώς θα φανεί ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο.

«Ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπόσχεται ό,τι θέλει. Όμως ό,τι κι αν λέμε εμείς εδώ μέσα δεν πιάνει τόπο, αν δεν λύσουμε το θέμα της δίκαιης φορολογίας, του δίκαιου κράτους», υποστήριξε.

Επιπλέον, αναφερόμενος στον «νέο κατήφορο» που είπε ότι παρατηρεί στα γκάλοπ για το ΠΑΣΟΚ «που μας εμφανίζουν σαν Ελιά», διερωτήθηκε: «Αυτή είναι η πολιτική μας που δικαιώνεται;». «’Άκουσα έναν σύντροφο να λέει ότι ‘υπάρχουν πολλές ηγετικές υποψηφιότητες’, αυτά είναι ανοησίες πολιτική κάνουμε», είπε,

Λίγο αργότερα και μόλις ο κ. Γρηγοράκος ολοκλήρωσε την ομιλία του, πήρε εκ νέου το λόγο ο κ. Χρυσοχοϊδης λέγοντας «βλέπω ότι κάποιοι παριστάνουν τους δικηγόρους του προέδρου». Αμέσως, αρκετά στελέχη σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για να διαμαρτυρηθούν, ενώ ο Γιώργος Λιάνης του είπε : «Δεν έκανα 700 χιλιόμετρα για να μου πεις εσύ πώς θα φτιάξουμε τη Δημοκρατική Παράταξη».

Στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη απάντησε τόσο ο κ. Κωνσταντινόπουλος όσο και ο κ. Πρωτόπαππας. Ο πρώτος είπε ότι «κάποια στελέχη προσπαθούν να δημιουργήσουν τη δική τους παράταξη, κάποια στελέχη που κατά την προεκλογική περίοδο δεν βγήκαν ούτε μια ημέρα στην τηλεόραση σήμερα θα έπρεπε να σιωπήσουν».

Ο κ. Πρωτόπαπας έκανε λόγο για κριτική εκ του ασφαλούς, για συλλογικές προσπάθειες και ζήτησε από τα στελέχη να μην είναι δέσμιοι των προσωπικών τους βλέψεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανώς ενοχλημένος από την κριτική που δέχεται απάντησε σε έντονο ύφος στη δευτερολογία του στην προσυνεδριακή εκδήλωση στο Κάραβελ, κάνοντας λόγο για «φαντάσματα που είναι παρόντα…  Οι καλικάντζαροι της παράταξης χαίρονται και στήνουν χορό, ευτέλισαν την Ελιά, ζητώ συγγνώμη από τους υποψήφιους της Ελιάς, περιμένανε δήλωση στήριξης έστω και μετά την ψηφοφορία και αυτή έγινε λειψή, αλλά όλοι αυτοί πήραν απάντηση».

– Η φράση του για τους «καλικάντζαρους της παράταξης» ερμηνεύθηκε ως ευθεία αιχμή και εναντίον του προκατόχου του Γιώργου Παπανδρέου, που απουσίαζε για ακόμα μια φορά από κομματική εκδήλωση. –

Συνέχισε μάλιστα στο ίδιο ύφος τονίζοντας ότι «δεν δέχομαι εξ αριστερών κριτική για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ από αυτούς που μας οδήγησαν στη σύμπραξη με τη ΝΔ. Να μου βγαίνουν από τα αριστερά τα παλικαράκια του μνημονίου».

Στο σημείο αυτό απάντησε ευθέως στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε κάνει λόγο για ένα ανύπαρκτο κόμμα.

«Πότε ανακαλύψατε ότι δεν υπάρχει δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Δε δέχομαι το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται ουρά από τυχοδιώκτες του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Νωρίτερα, ο κ. Χρυσοχοϊδης ερωτηθείς σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον κ. Βενιζέλο με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «εγώ δεν τσακώνομαι προσωπικά με κανένα και για τίποτα, απλά προσπαθώ να πω τι νομίζω ότι χρειάζεται για να κάνει η χώρα μια καινούρια αρχή».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «χρειάζεται εθνική συνεννόηση, τόλμη για τις αλλαγές, ριζοσπαστικό μέτρο και δικαιοσύνη». «Χρειάζεται όμως και η προσωπική στάση της πολιτικής, των πολιτικών, πρέπει να χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα, σεμνότητα και συναίσθηση για το τι περνάει σήμερα ο κόσμος», συμπλήρωσε.

 

Σχόλια