Ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ενέκρινε το σχέδιο πολιτικής απόφασης, μέσω του οποίου καθορίζεται η πολιτική συμμαχιών του κόμματος, γίνεται αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του κόμματος για τα οποία υπήρξε εσωκομματική κριτική.
Η τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα για το ζήτημα των συμμαχιών καταψηφίστηκε καθώς έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 λευκά, ενώ υπήρξαν και 7 αποχές.
Το σχέδιο πολιτικής απόφασης που είχε εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία στην Κεντρική Επιτροπή, και το οποίο υπερψηφίστηκε, για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών προβλέπει άνοιγμα προς το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους Οικολόγους, τις ευρύτερες αριστερές δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και προς την ΔΗΜΑΡ και στελέχη και οργανώσεις της Κεντροαριστεράς που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τις κυβερνητικές επιλογές και το μνημόνιο. Αυτό αποτέλεσε και το βασικότερο σημείο αντιπαράθεσης κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Η Αριστερή Πλατφόρμα, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εξέφρασε την αντίθεσή της για συνεργασία με χώρο ή στέλεχος από την Κεντροαριστερά, τονίζοντας πως όχι μόνο δεν θα πρέπει να αναζητηθούν συνεργασίες από αυτόν το χώρο αλλά θα πρέπει να δημιουργηθεί και ένα ισχυρό μέτωπο εναντίον του. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επισήμανε πως οι χώροι που θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ και ο χώρος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της Οικολογίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του πριν το κλείσιμο των εργασιών, αναφερόμενος προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είπε πως παρουσίασε μια «καρικατούρα» της πρότασης της Πολιτικής Γραμματείας για το θέμα των συμμαχιών με δυνάμεις της κεντροαριστεράς, τονίζοντας πως η οποιαδήποτε συνεργασία θα γίνει βάσει των αρχών που προδιαγράφονται από τις προτάσεις της Πολιτικής Γραμματείας. Το Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, απηύθυνε κάλεσμα για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας κάνοντας λόγο για μια «δημοκρατική, πατριωτική, προοδευτική, ριζοσπαστική συμμαχία».
Αποδέκτες αυτού του καλέσματος, όπως είπε, είναι «το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και όλες οι δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο, και στρέφονται προς την αριστερά, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, τα ρεύματα και οι ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου», αλλά και η ΔΗΜΑΡ, για την οποία σημείωσε πως «θα πρέπει να αποφασίσουν συλλογικά αν απαγκιστρώνονται οριστικά από τη μνημονιακή αυλή του κου Σαμαρά και εντάσσουν τον εαυτό τους σε ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο ή όχι».