Παγωμάρα επικράτησε στις τάξεις της Αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της ομιλίας του  Γιάννη Δραγασάκη ενώπιον αντιπροσωπείας Γερμανών βουλευτών, οι οποίοι παρέστησαν στην συνεδρίαση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, την Τετάρτη.

Το σημείο της παρέμβασης του αντιπροέδρου της Βουλής που προκάλεσε αρχικά αμηχανία, αλλά που σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει αφορμή και για τοποθετήσεις και σχόλια σε κομματικά όργανα και από άλλα βήματα ήταν το εξής:

«Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η κρίση είναι δική μας, ότι πρέπει να κάνουμε βαθιές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στη λειτουργία του κράτους, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά για να τα κάνουμε αυτά, πρέπει να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα του χρέους και της λιτότητας, δεν μπορούμε να τα κάνουμε σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης», καθώς και η φράση ότι «απ’ αυτή τη σκοπιά προσεγγίζουμε το πρόβλημα και όχι από μια σκοπιά, η οποία θεωρεί ότι μας φταίνε οι ξένοι για το πρόβλημά μας».

Από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα στο ‘Το Βήμα’, αποφεύχθηκαν οι άμεσες δημόσιες αντιδράσεις, αν και στελέχη της που ρωτήθηκαν σχετικώς ανέφεραν πως η παρέμβαση του κ. Δραγασάκη συνιστά νέο στοιχείο στις θέσεις του κόμματος, όπως αυτές εκφράζονται από την πλειοψηφία.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega ο Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε ότι «και οι κυβερνήσεις μάς χρεοκόπησαν» αλλά υπάρχουν και «τρομακτικές ευθύνες των δανειστών που μας επέβαλαν πολιτικές που εξαθλίωσαν τη χώρα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγίωτης Λαφαζάνης μιλώντας στον realfm 97,8, είπε:

«Καμία απολύτως στροφή δεν υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στις αποφάσεις του και καταλαβαίνει πλήρως, ότι η πορεία μας προς την κυβέρνηση εξαρτάται κατά βάση, από την επίμονη μας, τη σταθερότητά μας, σε έναν ριζοσπαστικό δρόμο, ο οποίος είναι και ο μόνος που μπορεί να ξαναστήσει αυτή τη χώρα στα πόδια της», σχολίασε αρχικά ο κ. Λαφαζάνης και συνέχισε:

«Η πιο ρεαλιστική πρόταση στην οικονομία, είναι αυτή που αναδεικνύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε δύο μεγάλα προβλήματα ογκολίθους μπροστά μας. Έχουμε τα μνημόνια και το χρέος. Τα μνημόνια δεν τελειώνουν. Τα μνημόνια είναι οι εφαρμοστικοί νόμοι, οι οποίοι θα συνεχίζουν να λειτουργούν και να παράγουν δυσμενή αποτελέσματα. Τα μνημόνια δεν τελειώνουν ποτέ. Το μνημονιακό πρόγραμμα έχει επεκταθεί. Έχει πάει μέχρι το 2016».

Σχόλια