Συνεχίζοντας στην ίδια σκληρή γραμμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έστειλε εκ νέου μηνύματα στην Ελλάδα, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και την πενταμερή συνάντηση. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε ότι ο χρόνος λιγοστεύει για την Ελλάδα. Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι η Αθήνα «αντιμετωπίζει πρόβλημα χρόνου» και η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης δυσκολεύει ακόμη περισσότερο.

Οκ. Σόιμπλε απέρριψε τα περί «κουρέματος» του χρέους, στο οποίο επιμένει η Αθήνα, λέγοντας πως, όποιος συμβουλεύει για αναδιάρθρωση χρέους, δεν γνωρίζει το πρόβλημα. Μάλιστα τόνισε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται στο χρέος της χώρας, αλλά στο πώς η οικονομία της θα μπορούσε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Νωρίτερα το Reuters μετέδιδε πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, επισήμανε ότι «το ζήτημα δεν είναι μια αναδιάρθρωση χρέους, αλλά το πώς η Ελλάδα μπορεί να μπει και πάλι στην πορεία, για να γίνει ανταγωνιστική και ανακτήσει την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Σύμφωνα με πηγές στο Βερολίνο, στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών, ερωτώμενος για τη στάση που θα κρατήσει η Γερμανία έναντι της Ελλάδας, τόνισε ότι ο κ. Σόιμπλε κατά τη γνώμη του (έκανε μια κίνηση: έδειξε με τον αντίχειρα προς τα κάτω), την κίνηση που κάνουν δηλαδή στην αρένα όταν πρέπει να σκοτωθεί ο μονομάχος.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, δήλωσε ότι η καγκελάριος είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στην πενταμερή που ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την Ελλάδα ότι ο χρόνος τς λιγοστεύει.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να λάβει μέρος στη συνάντηση που έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί η Ελλάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες από την καγκελαρία, τις οποίες μετέδωσε η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters.

«Εάν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκαλέσει μια τέτοια συνάντηση, η κ. Μέρκελ δεν θα αρνηθεί», δήλωσε εκπρόσωπός της, νωρίτερα σήμερα, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε ακόμη πρόσκληση.

Όπως επισημάνθηκε, επίσης, είναι σαφές ότι η αξιολόγηση της κατάστασης στην Ελλάδα θα γίνει από τους θεσμούς και όχι από μεμονωμένες χώρες, ενώ βάση για όλες τις συζητήσεις σχετικά με την Ελλάδα αποτελεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση που απηύθυνε η κ. Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι σημαντικό, τώρα, να μιλάμε ο ένας με τον άλλον. «Είναι ακριβώς ο σωστός χρόνος για μια διεξοδική, άμεση συζήτηση» προσέθεσε και σημείωσε ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και δείπνο εργασίας.

 

Σχόλια