Πάνω από μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη στο Βερολίνο, η οποία πραγματοποιήθηκε στη σκιά των απειλών του Βερολίνου και της απόφασης της ΕΚΤ να κλείσει την στρόφιγγα στα ελληνικά ομόλογα και να περιορίσει τη ρευστότητα του ELA στις ελληνικές τράπεζες.

«Οι προεκλογικές σας υποσχέσεις βαίνουν εναντίον άλλων» είπε ο γερμανός υπουργός – Βαρουφάκης: «Συμφωνούμε με το 60-70% του υφιστάμενου προγράμματος – Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία».

Αναλυτικά

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Γιάννη Βαρουφάκη ο κ. Σόιμπλε είπε:

Είχα την ευχαρίστηση να γνωρίσω το νέο μου συνάδελφο. Συζητήσαμε διεξοδικά, όχι πάντα με συμφωνία, αλλά είχαμε έναν διάλογο στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών.

Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη. Δεν είναι απλός ο δρόμος για την Ευρώπη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Η Ελλάδα έχει τον πιο δύσκολο δρόμο.

Πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Δεν είμαστε διαφορετικής άποψης για τους λόγους που έφτασε σε αυτή την κατάσταση. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη στην Ελλάδα.

Έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος. Όσον αφορά στην ανεργία, θα υπάρχει μείωση αυτόν τον χρόνο. Η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του ευρώ αν και συμφωνήσαμε στο ότι υπάρχουν διαφωνίες. Είχαμε μια συζήτηση ανοιχτή.

Εχθές ο κ. Βαρουφάκης είπε πως το χρέος είναι ένα πρόβλημα που όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε για αυτό όλοι πρέπει να ψάξουμε για κοινές λύσεις.

Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης. Για εμάς δεν τίθεται το θέμα μιας γερμανικής Ευρώπης αλλά να προσαρμοστούμε σε μια Ευρώπη που αλλάζει συνεχώς.

Χρειάζεται να εργαστούμε προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης επανέλαβα την πρότασή μου: να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Το πρότεινα σήμερα στον κ. Βαρουφάκη, να στείλουμε δηλαδή στην Ελλάδα εμπειρογνώμονες και εμείς, μια πρόταση που δεν είχε γίνει πιο παλιά δεκτή.

Αλλά ο συνάδελφός μου μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά αυτό ισχύει για τους ψηφοφόρους όλης της Ευρώπης. Βεβαίως, πρόκειται για ένα δημοκρατικό καθήκον.

Έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Υπάρχουν δεσμεύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων για τους προϋπολογισμούς τους και χρειάζεται επιβεβαίωση από τα ελληνικά κοινοβούλια, όμως προέχει η τήρηση των ανειλημμένων δεσμεύσεων και συμφωνιών.

Για το πρόγραμμα σταθερότητας η προσφορά μας έφτασε σε ένα σημείο που δεν υπήρχε περαιτέρω.

Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται να γίνει μαι συμφωνία και αν δούμε πως θα καταφέρει να έχει πρόσβαση η Ελλάδα στις αγορές. Το θέμα του κουρέματος ή απομείωσής του χρέους δεν τίθεται στην ατζέντα. Αυτή τη στιγμή προέχει να υπάρχει πρόσβαση στις αγορές.

Στην ΕΕ πρέπει να γνωρίζουν πως η Γερμανία με τον καλύτερο τρόπο προσπαθεί. Υπάρχει μια κοινή ευθύνη από τους Ευρωπαίους για να διατηρηθεί η Ευρώπη ενωμένη στο μέλλον και να μπορέσουν να πείσουν τις επόμενες γενιές για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης βαίνουν εναντίον άλλων. Στο παρελθόν με είχε επισκεφτεί ο κ. Τσίπρας και του είχα μεταφέρει και δηλώσεις άλλων Ευρωπαίων. Όταν μετά από εκλογές υπάρχει νέα κυβέρνηση θέλει αν λειτουργήσει με υπευθυνότητα. Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές το 2009 και η Ελλάδα έχει την ευθύνη για αυτό, αλλά έχει τη βοήθεια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Πριν τα Χριστούγεννα δόθηκε συγκατάθεση να παραταθεί το πρόγραμμα για την Ελλάδα, για να μπορέσουν αν γίνουν όσα έπρεπε μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δεν αναφέρομαι συχνά στη διαφθορά γιατί δεν θέλω να αναφερθώ αρνητικά για άλλες χώρες, αλλά επειδή ο συνάδελφός μου αναφέρθηκε σε αυτό ως ΥΠΟΙΚ ξέρω πως και στη Γερμανία υπάρχει φοροδιαφυγή και την καταπολεμούμε.

Αναφερόμενος σε μια ρήση του Γκαίτε: Ο καθένας θα πρέπει να καθαρίζει και να τακτοποιεί την περιοχή που βρίσκεται μέσα και έξω από το σπίτι του.

Δηλώσεις Γιάνη Βαρουφάκη

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αλλά και το αίτημα του χρόνου που χρειάζεται για να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον Γερμανό ομόλογό του Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

«Τόνισα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για να λειτουργήσει η Ελλάδα σε μία ευημερούσα Ε.Ε., δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

«Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι για μία λύση η οποία θα θέσει στο επίκεντρο τα προβλήματα της Ε.Ε. δεν συζητήσαμε το χρέος απλά θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε μία προσέγγιση που θα οδηγήσουν στο τέλος σ αυτή την αεναη κρίση».

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε την πρόταση για ένα βραχύβιο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα – γέφυρα.

«Τα προβλήματα έχουν οδηγήσει σε μία απαξίωση στην Ευρώπη και πρέπει να υπάρξει ένα τέλος σε αυτό. Οι πολίτες θέλουν  να μπει τέλος στην απαξίωση. Φαίνεται λοιπόν ότι πολλές φορές η λύση μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

«Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή. Χρειαζόμαστε συμπαράσταση ηθική και σε επίπεδο θεσμών. Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα της αφερεγγυότητας σαν να ήταν θέμα ρευστότητας και δώσαμε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία και τελικά ενώ προτάθηκαν μεταρρυθμίσεις δεν ήταν αυτό που προείχε» είπε ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μάλιστα, ο ίδιος μετέφερε το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους ευρωπαίους εταίρους τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναμένει κανείς «μία εύλογη πολιτική και θα προαχθούν τα συμφέροντα του μέσου ευρωπαίου, όχι μόνο του Έλληνα» και πρόσθεσε ότι «η σθεναρή δέσμευση είναι να λέμε τα πράγματα όπως είναι, να περιμένετε στιβαρή ανάλυση και ετοιμότητα να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις που δουλεύουν».

Όπως υπογράμμισε πολλές φορές «είμαστε μία κυβέρνηση που δεν έχει ορκιστεί» και για το λόγο αυτό επανέλαβε το αίτημα για χρόνο μία «βραχύβια περίοδο για να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις και οδικό χάρτη, πρόγραμμα γέφυρα, αλλά και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα».

Επισήμανε την ανάγκη σεβασμού των συμφωνιών «αλλά και της εξέλιξης».

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην πολιτική κατάσταση στη χώρα. «Οι Γερμανοί μπορούν να μας καταλάβουν περισσότερο από όλους στην Ευρώπη, μπορείτε να καταλάβετε πως μία κοινωνία που έχει υποστεί τόση κρίση μπορεί να επωάσει το αυγό του φιδιού. Το τρίτο κόμμα στη χώρα είναι ένα ναζιστικο κόμμα. Ο ναζισμός έχει σηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα και χρειαζόμαστε τους φίλους μας για να μείνουμε σε σταθερή πορεία και  να μη ζήσουμε ξανά περιόδους ύφεσης» ανέφερε

Σχόλια