Την πεποίθησή του ότι «η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα», εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την λήξη του σημερινού Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Η Ελλάδα δεν ξέρει τι θέλει…» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και κάλεσε την Αθήνα να αποφασίσει «αν θέλει το πρόγραμμα ή όχι…».

«Η ελληνική κατάσταση δεν γίνεται καλύτερη» τόνισε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι η θέση του Eurogroup είναι ομόφωνη.

«Τι θέλουν οι Έλληνες; Ποιο είναι το σχέδιό τους; Δεν ξέρω και γι’ αυτό παραμένω ήρεμος… Αλλά έχετε υπόψιν σας ότι σήμερα έχουμε 17 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με το πρόγραμμα, αν δεν γίνει τίποτα μέχρι τις 28 του μηνός το πρόγραμμα τελειώνει και τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς συμφωνία…» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Υπογράμμισε πως τυχόν παράταση του προγράμματος έχει νόημα μόνο αν η Ελλάδα σκοπεύει να το ολοκληρώσει, και ότι οι εταίροι θέλουν δεσμεύσεις για αυτό.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σχολίασε πως δεν έχει νόημα να γίνονται εικασίες για το τι θα συμβεί ακριβώς σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων-πιστωτών, παραδεχόμενος όμως ότι αμφότερες Ελλάδα και Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν μια «δύσκολη κατάσταση».

Επισήμανε δε πως το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στο 100% των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει.

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε «ντροπιασμένος» για την γελοιογραφία της Αυγής που παρουσίαζε τον γερμανό ομόλογό του σαν Ναζί.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από τη πλευρά του δήλωσε αποχωρώντας από το Συμβούλιο:

«Ας περιμένουμε να δούμε. Πιστεύω ότι έχουμε κοινό συμφέρον να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και η «ομπρέλα» που ένα πρόγραμμα μπορεί να παράσχει θα βοηθήσει και θα μας δώσει περισσότερο χρόνο να συζητήσουμε για τις μακροπρόθεσμες δανειακές διευθετήσεις, αν αυτές ζητηθούν».

Ο Ισπανός υπουργός οικονομικών, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «το μπαλάκι βρίσκεται τώρα στο ελληνικό γήπεδο» και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έδειξε χθες σημάδια διαπραγμάτευσης. Από την μεριά του ο Άγγλος υπουργός Οικονομικών, Τ. Όζμπορν, δήλωσε ότι οι διαφορές με την ελληνική πλευρά παραμένουν σημαντικές.

 

Σχόλια