Στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά βρίσκεται ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά τη διάρκεια του ευρω-αμερικανικού γεύματος εργασίας, στο οποίο από ευρωπαϊκής πλευράς θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον και ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Γκουχτ οι συζητήσεις θα εστιάσουν σε τρία βασικά ζητήματα: στην οικονομική ατζέντα και τις συνομιλίες για μια διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ), στη συνεργασία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως οι κλιματικές αλλαγές και η ενέργεια.

Η ουκρανική κρίση και οι τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών για την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τόσο γύρω από την πλατεία Σουμάν όπου βρίσκεται το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και γύρω από το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει ο αμερικανός πρόεδρος, στην περιοχή Λουίζα.

Σχόλια