Το όνομα του ήταν συνώνυμο της μεταρρύθμισης που προσπάθησε να περάσει στο ασφαλιστικό σύστημα, πριν καν ξεσπάσει η θύελλα της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων. Σήμερα ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης δεν αποστρέφεται το ρόλο της Κασσάνδρας και μιλάει για ένα κράτος που εξακολουθεί να ευνοεί τη φοροδιαφυγή.

Σε ομιλία του στο 2ndEuropeanRiskSummit: «Livinginanuncertainworld – RiskCommunication: Principles – Strategies – Tools», ο κ. Γιαννίτσης είπε χαρακτηριστικά: «Ακόμα και σήμερα, που καταρρέουν συνεχώς οι συντάξεις και η οικονομία περνάει τον έβδομο χρόνο κρίσης, οι αντιλήψεις και η πολιτική ευνοούν την αναπαραγωγή της φοροδιαφυγής και της μη πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, επιδεινώνοντας έτσι τις αρνητικές εξελίξεις τόσο στην κοινωνική προστασία, όσο και γενικότερα στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών ανισορροπιών».

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στη δική του προσπάθεια να αλλάξει το ασφαλιστικό σύστημα και για τις προειδοποιήσεις του για την επερχόμενη οικονομική κρίση. Μάλιστα, έκανε και… μυθολογικές αναφορές: «Τεκμηριωμένες προειδοποιήσεις και αναλύσεις απαξιώνονταν ως προφητείες της Κασσάνδρας, αγνοώντας ότι η ιστορία, και μάλιστα η ελληνική ιστορία, έδειξε, ότι η Κασσάνδρα δικαιώθηκε απόλυτα».

Ο Τάσος Γιαννίτσης μίλησε ευθαρσώς και για το ρόλο των ΜΜΕ στην Ελλάδα και πώς αυτά επηρέασαν την κοινή γνώμη, έτσι ώστε να μην προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό: «Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στις δύο περιπτώσεις που εξέτασα ήταν πολύ σημαντικός και προβληματικός. Στην περίπτωση τόσο του ασφαλιστικού, όσο και της δημοσιονομικής κρίσης, τα ΜΜΕ στη συντριπτική πλειοψηφία τους, στήριξαν εμφατικά, συστηματικά και χωρίς δισταγμούς τις λαϊκίστικες τοποθετήσεις και πρόβαλαν μαζικά απόψεις, που θεωρούσαν λανθασμένη κάθε πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος. Το μήνυμα ήταν ότι όλα έπρεπε να συνεχίσουν όπως ήσαν πριν. Έτσι, συνέβαλαν και από την πλευρά τους καθοριστικά στην επιδείνωση των όρων επιτυχίας μιας πολιτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων».

Σχόλια