Την απόφαση της να μην δεχθεί το διορισμό της ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ,  δηλώνει με επιστολή της η Έλενα Παναρίτη, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από μεγάλη ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ αυτών και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης.

Η ανάκληση του διορισμού φαίνεται ότι αποφασίστηκε κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα- Βαρουφάκη, το βράδυ της Κυριακής στο Μαξίμου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, η κ. Παναρίτη να διευκολύνει την κυβέρνηση και να μην αποδεχθεί το διορισμό, καθώς οι αντιδράσεις αποκτούσαν σταδιακά ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η κ. Παναρίτη ήταν επιλογή του κ. Βαρουφάκη και η τοποθέτηση της στη θέση του έλληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ πέρασε μετά από άτυπη ψηφοφορία ανάμεσα στους επιτελείς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Βαρουφάκης και Σταθάκης είπαν «ναι», αρνητικός ήταν ο Ευ. Τσακαλώτος, ενώ ο Γ. Δραγασάκηςεξέφρασε αρκετές ενστάσεις και η στάση του εκλήφθηκε τελικώς ως «λευκό».

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η επιλογή Παναρίτη για τη συγκεκριμένη θέση, στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων.

Η επιστολή Παναρίτη:

«Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής αξιολόγησης που με επέλεξαν να εκπροσωπήσω την χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη με τους οποίους συνεργάζομαι αδιάκοπα στο πλαίσιο της μεγάλης διαπραγμάτευσης με δανειστές των οποίων την τακτική γνωρίζω εκ των έσω.

Ευχαριστώ επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξή του.

Όμως, καθώς ποτέ δεν ζήτησα αυτή την θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ [και αντίστοιχων οργανισμών], μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

H χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο και για αυτό απαιτείται συστράτευση απέναντι σε σκληρούς δανειστές. Θα συνεχίσω να βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις την υπόθεση της εθνικής διαπραγμάτευσης και να στηρίζω την κυβέρνηση έως ότου η Ελλάδα απελευθερωθεί από τα μνημονιακά της δεσμά.

01.06.2015
»

Σχόλια