Έκλεισε μια και καλή η συζήτηση που άνοιξε από την  Χαριλάου Τρικούπη για αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Μετά τον Μάκη Βορίδη ο οποίος  ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμο και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης υποστήριξε πως είναι υποστηρικτής της ενισχυμένης αναλογικής και δήλωσε την αντίθεση του για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το πρώτο κόμμα.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μια συζήτηση που είχε ανοίξει πριν από ένα χρόνο κι ενώ η ΔΗΜΑΡ βρισκόταν ακόμα στην κυβέρνηση. Με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ το θέμα δεν ξανατέθηκε ανάμεσα στους δυο κυβερνητικούς εταίρους ούτε καν μνημονεύτηκε στην αναθεωρημένη προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων.

Πιθανότατα ήταν κάτι που είχε επιδιώξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαισθανόμενος την κατρακύλα των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο είχε βρει τοίχο από τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος δεν θα έθετε σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα που χρειαζόταν και χρειάζεται η χώρα στον δρόμο για την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση.

Κι ενώ κανείς πλέον δεν έθετε θέμα εκλογικού νόμου-ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος το επανέφερε ζητώντας κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ουσιαστικά επιχειρεί να «κατεβάσει» τη  ΝΔ ή όποιο είναι πρώτο κόμμα και να ενισχύσει τον ρόλο του στην επαύριο των εθνικών εκλογών όποτε κι αν αυτές συμβούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου αύριο αναμένεται να συζητηθεί και να κλείσει το θέμα με την άρνηση του Πρωθυπουργού ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για να περάσει από τη Βουλή η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η εφαρμογή του από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση χρειάζονται 200 βουλευτές. Αυτό σημαίνει πως ο νόμος περνάει μόνο εάν ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία.

 

Σχόλια