«Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές» σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου  μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:
1. Η μεταφορά των νεοεισελθόντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.
3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας,
4. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι άλλαξε από την αρχική ανακοίνωση

Ενώ στην αρχική ανακοίνωση αναφερόταν ότι «στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους» δήλωση την οποία ανέγνωσε και on camera o Γαβριήλ Σακελλαρίδης) στην ορθή επανάληψη αναγράφεται: «Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα».

Εχουν αντικατασταθεί δηλαδή οι λέξεις «νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα» με την φράση «όλα τα απαραίτητα έγγραφα» και επίσης έχει απαλειφθεί εντελώς η φράση «με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους».

Πηγές του μεγάρου Μαξίμου, εξηγούσαν ότι η αλλαγή αυτή έγινε για να μην υπάρξει παρανόηση ότι η κυβέρνηση πάει να σπάσει την συνθήκη του Σένγκεν. «Και στις δύο περιπτώσεις, απλώς αναφέρουμε το καθεστώς ασύλου που ισχύει σήμερα. Οποιος κριθεί νόμιμος, μπορεί να πάρει ταυτότητα και προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα που ισχύουν για 3 μήνες. Εμείς, ουσιαστικά κάναμε την επιτάχυνση της διαδικασίας αναγνώρισης των Σύρων ως πολιτικών προσφύγων» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σχόλια