Στην αντεπίθεση περνά η γερμανική πλευρά μετά από την προαναγγελία του κ. Παρασκευόπουλου για δέσμευση περιουσίας του γερμανικού κράτους στην Ελλάδα. Με δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ ξεκαθαρίζει πως η Γερμανία ξέρει να αμυνθεί.
«Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει να αμυνθεί» δήλωσε ο Μίχελμπαχ αναφερόμενος στις δηλώσεις του Νίκου Παρασκευόπουλου ενώ χαρακτήρισε «άθλια» και «άμετρη» την κριτική που άσκησε ο Νίκος Παππάς στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Το θέμα έχει διευθετηθεί ήδη από τη δεκαετία του ’50» υποστηρίζει ο κ. Μίχελμπαχ για τις πολεμικές αποζημιώσεις, σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της ‘Handelsblatt’, ενώ σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του κ. Παππά για τον Σόιμπλε, κάνει λόγο για «άθλια» και «άμετρη» κριτική και προσθέτει ότι το κακό στιλ έχει γίνει πλέον κάτι σαν «το σήμα κατατεθέν του συνασπισμού ριζοσπαστών στην Αθήνα».
«Αντί να εφευρίσκει όλο και καινούργιες λεκτικές προσβολές και να γυαλίζει εκ νέου εικόνες εχθρών, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έπρεπε καλύτερα να συγκεντρώσει την ενέργειά της σε μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της χώρας» σημειώνει και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή λεηλατεί τα συνταξιοδοτικά ταμεία και κάνει το παν για να ρίξει την ίδια τη χώρα της και τον ίδιο τον λαό της, στην απόλυτη χρεοκοπία».
Στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, και τα «τεχνάσματα» του Βερολίνου για τα οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, και της κατάσχεσης γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα απασχολούν και τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ.
«Οι τόνοι οξύνονται» γράφουν, μιλώντας για «απειλές» της Αθήνας και συσχετίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τα μηνύματα από την Αθήνα με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.
Με πανομοιότυπους τίτλους από το πρωί, οι ιστοσελίδες των γερμανικών εφημερίδων έγραφαν πως ο «Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τη Γερμανία για τεχνάσματα» στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.
Με τέτοιο τίτλο, η Sueddeutsche Zeitung γράφει πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξετάσει εκ νέου το ζήτημα των αποζημιώσεων, λέγοντας πως νέες εκτιμήσεις στην Αθήνα τοποθετούν υψηλότερα από ό,τι προηγουμένως το ύψος (μεταξύ 269 και 332 δισ. ευρώ, δείχνοντας στην έκθεση του ΓΛΚ που είχε βγάλει στη δημοσιότητα Το Βήμα).
«Η γερμανική κυβέρνηση ωστόσο θεωρεί ότι το θέμα έχει κλείσει» τονίζει η εφημερίδα, που σημειώνει ότι «παράλληλα με τη συζήτηση, η οικονομική μάχη επιβίωσης της Ελλάδας συνεχίζεται»
Το Spiegel, σε δεύτερο κείμενό του το μεσημέρι για τις αναφορές του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου, γράφει πως «ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης θέλει να κατασχέσει γερμανική περιουσία στη χώρα».
Ο υπουργός «αφήνει να εννοηθεί ότι οι επόμενες κινήσεις του θα εξαρτηθούν από συμφωνία για στη διαμάχη για το χρέος» υπογραμμίζει το περιοδικό. «Η διατύπωση του υπουργού υπονοεί πως το εγχείρημα μπορεί να εγκαταλειφθεί εάν υπάρξει συμφωνία (για το ελληνικό πρόγραμμα), έστω κι τα δύο ζητήματα επισήμως δεν έχουν σχέση».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει πως «οι τόνοι μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας οξύνονται περαιτέρω» μετά την αναφορά του Ν. Παρασκευόπουλου. Το ζήτημα των αποζημιώσεων «βαρύνει τις διμερείς σχέσεις εδώ και δεκαετίες, και λίγο νωρίτερα και ο έλληνας πρωθυπουργός είχε χρησιμοποιήσει ανάλογους τόνους» σημειώνει η εφημερίδα.