Στις διαφορετικές προσεγγίσεις Ελλάδας και Γερμανίας για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και στον γερμανικό σκεπτικισμό για πολλές από τις διακηρύξεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης εστιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σε ό,τι αφορά τη συνάντηση των Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Για δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας οι οποίες αλληλοαναιρούνται κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, το οποίο σημειώνει ότι οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν «ούτε στο γεγονός ότι διαφωνούν».

Το πρακτορείο αναφέρεται ακόμη στη δήλωση του κ. Βαρουφάκη για συζήτηση η οποία έγινε με τον κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της συνάντησης περί ανάγκης προγράμματος – «γέφυρας» για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο.

Η ιταλική Corriere della Sera τιτλοφορεί το πρώτο σχόλιό της για τις δηλώσεις των δύο ανδρών: «Σόιμπλε – Βαρουφάκης: Οι διαφορές παραμένουν».

Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας κινείται υψηλότερα μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Βαρουφάκη και Σόιμπλε.

Συμπληρώνει δε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εμφανίστηκε αμετακίνητος στην εφαρμογή του προγράμματος «κοινωνικής σωτηρίας της κυβέρνησης, το οποίο εγκρίθηκε διά της ψήφου του ελληνικού λαού».

Στην επιμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με την τρόικα εστιάζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Aντίθεση των απόψεων των δύο υπουργών «βλέπει» στο ρεπορτάζ του το πρακτορείο AssociatedPress, προσθέτοντας ότι ο κ. Σόιμπλε αντιμετώπισε με σκεπτικισμό τις προτάσεις του Έλληνα ομολόγου του για μια νέα προσέγγιση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Για «γερμανικό σκεπτικισμό» για πολλά από τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει η νέα ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο η γαλλική Le Monde, η οποία υπογραμμίζει την αποστροφή του λόγου του κ. Σόιμπλε ότι «κάποια από αυτά δεν κινούνται απαραιτήτως στη σωστή κατεύθυνση».

«Άσχημα εξελίχθηκε η συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη», σχολιάζει, από την πλευρά της, η ιταλικήLa Repubblica.

Στην δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας «Οι προεκλογικές υποσχέσεις που υλοποιούνται σε βάρος τρίτων δεν είναι ρεαλιστικές» δίνει έμφαση η ισπανική εφημερίδα El País.

Για κάλεσμα του κ. Βαρουφάκη προς τη Γερμανία να μην ταπεινώσει την Ελλάδα λόγω των χρεών της έκανε λόγο νωρίτερα το βρετανικό BBC, σε ρεπορτάζ του για τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού με τον Γερμανό ομόλογό του.

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρθηκε επίσης στη σύγκριση της Ελλάδας με τη Γερμανία του Μεσοπολέμου από πλευράς του κ. Βαρουφάκη.

Σχόλια