Την ανθρωπιστική κρίση θέλει να αντιμετωπίσει με το πρώτο νομοσχέδιο η κυβέρνηση. Θα κατατεθεί στη Βουλή, σήμερα, ή το αργότερο αύριο, εφόσον ολοκληρωθεί η «κοστολόγησή» του από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Επιδότηση ενοικίου, δωρεάν ρεύμα, κουπόνια σίτισης, δωρεάν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο σύστημα υγείας, για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο νομοσχέδιο, που επεξεργάστηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει επιδότηση ενοικίου σε περίπου 30.000 απόρους και δωρεάν ρεύμα ως 300 κιλοβατώρες τον μήνα για 300.000 νοικοκυριά που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Το ποσό του επιδόματος στέγασης θα είναι 70 ευρώ ανά άτομο και έως 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια.

Προβλέπεται ακόμη η σίτιση με κουπόνια 300.000 ατόμων, σε συνεργασία με την Εκκλησία τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το εισοδηματικό κριτήριο θα είναι το όριο της φτώχειας, και θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των δικαιούχων από κάθε πηγή, ενώ τα μέτρα θα εξειδικευτούν με υπουργικές αποφάσεις.

Το όριο της φτώχειας είναι σε ετήσιο εισόδημα 5.023 ευρώ για ένα άτομο και 10.547 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το 2013, το 35,7% των πολιτών στην Ελλάδα, ζουν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Σχόλια