Mε το «Ναι» των πολιτικών αρχηγών και το «Οχι» του δημοψηφίσματος στις αποσκευές  του ο Αλέξης Τσίπρας καλείται απόψε στις Βρυξέλλες ,ίσως στην κρισιμότερη και τελευταία σύνοδο για την Ελλάδα, να πάρει το πράσινο φως των ομολόγων του για μια συμφωνία. Το κλίμα είναι βαρύ, Μέρκελ και Ολαντ έστειλαν σαφές μήνυμα ότι ο χρόνος τελειώνει αυτη την εβδομάδα, ενώ ο Ντράγκι με το χαλαρό προς το παρόν κούρεμα των ενεχύρων των τραπεζών έστειλε προειδοποιητική βολή ότι χωρίς συμφωνία έρχεται Bank Holiday διαρκείας.

H Ευρωζώνη, σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την Κομισιόν,φαίνεται ότι καταλήγουν σε τρία σχέδια τα οποία θα παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση και θα την καλέσουν να ξεκαθαρίσει άμεσα ποιο αποδέχεται,χωρίς μεγάλα χρονικά περιθώρια.

Σχέδιο πρώτο: Η Αθήνα θα κληθεί να υπογράψει την πρόταση Γιουνκέρ,΅αλλά με ακόμη σκληρότερο πλαίσιο. Η γνωστή πρόταση «εμπλουτίζεται» με το πακέτο μέτρων που έχει προτείνει το ΔΝΤ και αφορά παρεμβάσεις στο εργασιακό,το ασφαλιστικό,τις ιδιωτικοποιήσεις, το πλήρες άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.

Επιπλέον θα ζητηθεί η άμεση ψήφιση από τη Βουλή,ενώ θα εμπεριέχονται και αυστηρές ρήτρες επιτήρησης για την υλοποίησή της.Είναι πολύ πιθανό το «καρότο» να είναι μια ρητή αναφορά σε μελλοντική διευθέτηση του ελληνικού χρέους,στα πρότυπα αντίστοιχης αναφοράς που είχαν δώσει τον Νοέμβριο του 2012 στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Σχέδιο δεύτερο: Εναρξη όλων των διαδικασιών για «συντεταγμένη» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ,σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν αποδεχθεί το πρώτο σχέδιο.Σε αυτό το σενάριο,η ευρωζώνη θα προσφέρει κάθε δυνατή τεχνική κυρίως βοήθεια για να είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα όσο πιο ελεγχόμενη,παρότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η προοπτική θα είναι ζοφερή για την Ελλάδα και τους Ελληνες.

Σχέδιο τρίτο: Μια μεταβατική περίοδος όπου η Ελλάδα μπαίνει σεένα ιδιότυπο «τάϊμ-άουτ», δηλαδή δεν είναι ούτε μέσα ούτε έξω από το ευρώ.Σε αυτό το σχέδιο οι οριστικές αποφάσεις αναβάλλονται για ένα εξάμηνο,η χώρα δεν αποκόπτεται πλήρως από την ευρωζώνη, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται,όσο επίσης και η πλήρης έλλειψη χρηματοδότησης και ρευστότητας.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση οφείλει να εκδώσει «υποσχετικούς τίτλους οφειλής»,δηλαδή «χαρτιά» με τα οποία θα επιχειρεί να αποπληρώνει το ελληνικό δημόσιο μισθούς και συντάξεις.

Η πρόταση της Αθήνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή είναι η τελευταία πρόταση που παρουσίασε από την πλευρά των εταίρων ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με ορισμένες βελτιώσεις που θα ζητήσει η Αθήνα. Ειδικότερα, η κυβέρνηση από την πρόταση αυτή δεν δέχεται: την άμεση κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αντιπροτείνοντας να γίνει σταδιακά έως το 2019. Την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, της οποίας επίσης ζητεί τη χρονική μετάθεση. Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 30% στα νησιά, την οποία να υπενθυμίσουμε ότι έχει θέσει ως αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή» ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ. Δεν δέχεται, επίσης, την αύξηση της προκαταβολής φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες στο 100%. Ζητεί να μετατεθεί σε βάθος χρόνου η κατάργηση προνομίων των αγροτών. Ζητεί μετάθεση για το 2016 της μείωσης των αμυντικών δαπανών. Ζητεί, επίσης, μετάθεση χρονική της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, όπως και κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019. Τέλος, ζητεί σταδιακή εφαρμογή της πρόβλεψης για μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20%. Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης του χρέους, η κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε για διετές πρόγραμμα με τον ESM.

 

Σχόλια