Ένας νέος κύκλος έντασης έχει ανοίξει στην Ουκρανία. Φιλορώσοι διαδηλωτές ταμπουρωμένοι μέσα στο κυβερνείο του Ντονέτσκ κηρύττουν την περιοχή ανεξάρτητη, αξιώνουν δημοψήφισμα για την απόσχισή της από την Ουκρανία και καλούν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να στείλει «ειρηνευτικά στρατεύματα». Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιχειρεί να επαναλάβει στην Ανατολική Ουκρανία, όχι μόνο στο Ντονέτσκ αλλά και στο Λουχάνσκ και στο Χάρκοβο, «το σενάριο της Κριμαίας».

Ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δηλώνει: «Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία θα έχει λυθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες», σύμφωνα με το Reuters

Προειδοποιεί μάλιστα ότι υπάρχουν μόνον 2 επιλογές:

«Οι διαπραγματεύσεις ή η βία».

«Για εκείνους που θέλουν το διάλογο, προτείνουμε συνομιλίες και πολιτική λύση. Για τη μειοψηφία που θέλει τη σύγκρουση, θα λάβουν μια σκληρή απάντηση από τις ουκρανικές αρχές» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Αρσέν Αβάκοφ.

Σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες του Κιέβου και της Δύσης για την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα αρνήθηκε ότι σχεδιάζει να εισβάλει και πάλι στη γειτονική της χώρα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία δεν έχουν λόγους για να ανησυχούν», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ρωσία έχει διακηρύξει επανειλημμένως ότι δεν διεξάγει ασυνήθεις ή εκτός προγράμματος στρατιωτικές δραστηριότητες στο έδαφός της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, οι οποίες θα είχαν στρατιωτική σημασία».

Ταυτόχρονα στο Βερολίνο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την άμβλυνση της έντασης στην Ουκρανία.

«Δυστυχώς, σε πολλές περιοχές δεν είναι σαφές ότι η Ρωσία συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας ενώπιον του κοινοβουλίου.

«Κατά συνέπεια, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε: από την μία πλευρά συνεχίζουμε τον διάλογο, αλλά από την άλλη πλευρά καθιστούμε σαφές ότι κατά την δική μας άποψη η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην επιλογή του δικού της δρόμου προς την ανάπτυξη. Αυτό είναι το ζητούμε. Η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της για το μέλλον της», είπε.

Σχόλια