Ως ένα σημαντικό τεστ πριν την μεγάλη εκλογική μάχη του Σεπτεμβρίου για αμφότερους την Ανγκελα Μέρκελ και τον Μάρτιν Σουλτς αντιμετωπίζονται οι εκλογές που γίνονται την Κυριακή στο Σάαρ, για τη νέα βουλή του κρατιδίου.

Περίπου 800.000 ψηφοφόροι σε αυτό το μικρό κρατίδιο στα σύνορα με τη Γαλλία άρχισαν να ψηφίζουν από τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) για την ανανέωση του τοπικού κοινοβουλίου.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) και οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα αναμένονται αμέσως μετά.

Αν και το Ζάαρ αντιπροσωπεύει μόλις το 1% του γερμανικού πληθυσμού, τα αποτελέσματα θα αναλυθούν εξονυχιστικά προκειμένου να μετρηθεί η ικανότητα του SPD του Μάρτιν Σουλτς να απειλήσει την καγκελάριο Μέρκελ στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Στις έως τώρα δημοσκοπήσεις στο Σάαρ, όπως σημειώνει η Deutche Welle, η ψαλίδα έχει κλείσει ανάμεσα στο CDU και το SPD.

Η επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσα κόμματα θα εκπροσωπηθούν στη νέα βουλή. Στόχος πάντως του CDU είναι να αναδειχθεί ξανά πρώτο κόμμα και να συνεχίσει να κυβερνά με χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό.

Με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μοναδικός του εταίρος είναι το SPD. Αντιθέτως, αν πράγματι επιβεβαιωθεί η ανοδική τους τάση, τότε οι Σοσιαλδημοκράτες θα είναι σε θέση να επιλέξουν αν θα κυβερνήσουν με τους Χριστιανοδημοκράτες ή με το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke).

Βασικό κριτήριο επιλογής θα είναι με ποιο συνασπισμό πετυχαίνουν το στόχο τους: Δηλαδή ο επόμενος πρωθυπουργός του κρατιδίου να είναι οπωσδήποτε σοσιαλδημοκράτης.

Παρά το μικρό μέγεθος του Σάαρ, μισό χρόνο πριν από τις γερμανικές εκλογές, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε -σύμφωνα με τους γερμανούς πολιτικούς αναλυτές- ένα πλήγμα για το κύρος της Μέρκελ.

Σχόλια