«Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι είχε σήμερα οποιαδήποτε επικοινωνία με εκπροσώπους των θεσμών» επισημαίνεται σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Προετοιμασία ενόψει Eurogroup

Στο Eurogroup ο κ. Βαρουφάκης θα παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομολόγους του τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να εφαρμόσει άμεσα για το φορολογικό, τις αποκρατικοποιήσεις (ΟΣΕ) και τα  ΣΔΙΤ Ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση της λίστας μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup.

Ήδη η κυβέρνηση αποφάσισε να περάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και αναμένεται να στραφεί και στα ταμειακά διαθέσιμα  άλλων φορέων για τη διασφάλιση ρευστότητας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες -μεταξύ άλλων- θα προσπαθήσει να εξοικονομήσει χρήματα από τις δαπάνες στα νοσοκομεία και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα περίπου 300 εκατ. ευρώ από κοινοτικά προγράμματα για τους Έλληνες αγρότες αποτελούν την εναλλακτική λύση για τις αυξημένες ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου αυτόν τον μήνα. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και για ταμειακά διαθέσιμα και άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όπως το «Πράσινο Ταμείο».

«Μαχαίρι» αναμένεται να μπει και στις δαπάνες των νοσοκομείων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, περικόπτεται περίπου το 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών των νοσοκομείων  με στόχο να εξοικονομηθούν 40-50 εκατ. ευρώ, αν κάτι τέτοιο προς το παρόν διαψεύδεται από τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Εκτιμάται ότι αυτές οι κινήσεις συνολικά μπορούν να φέρουν γύρω στα 5,5 δισ. ευρώ.

Σχόλια